Ezt a süteményt nálunk senki sem sütötte a családban, a Kedvesemnél találkoztam vele először, és hát szerelem volt első kóstolásra ^^ Lekvárral összeragasztva, vagy csak úgy magában, mindenhogy finom, lehetetlen belőle eleget enni. Azóta sütöttem már otthon is, mindenkinek nagyon ízlett, és olyan gyorsan elfogyott, hogy készítenem kellett egy második tepsivel is. 🙂
Igaz, hogy picit pepecselős munka elkészíteni a korongokat, de higgyétek el, megéri. 🙂
Most pedig veletek is megosztom a Kedvesem anyukájától kapott finomság receptjét.
Non plus ultra
20 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg vaníliás cukor (szerintem amúgy más receptekhez képest ez a titkos összetevő, amitől igazán finom lesz)
2 tojás
20 dkg porcukor
1 kk citromlé
A lisztből, vajból, vaníliás cukorból és a tojások sárgájából tésztát gyúrunk. Ez is egy vajas, linzer szerű tészta, ezért dolgozzunk gyorsan, minél kevésbé melegítsük fel a hozzávalókat a kezünkkel, és az alapanyagok is legyenek hidegek. Az eredeti recept szerint nem kell pihentetni, de ennek a tésztának is jót tesz pár óra a hűtőben, én mindig szoktam várni a sütésével.
Mikor eltelt az 1-2 óra, a tojásfehérjéből, cukorból és a citromléből kemény habot verünk. Először csak a fehérjét habosítsuk, majd kb félig felvert állapotában adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, és úgy verjük tovább. Ha kész a habunk, akkor töltsük habzsákba, de egy egyszerű nejlonzacskó is éppúgy megteszi.
Extra trükk: A zsákot vagy a zacskónkat tegyük egy pohárba, a széleit hajtsuk rá a pohár szélére, és egy kanál segítségével könnyedén meg tudjuk tölteni a habzsákunkat. Ez a trükk krémek esetében is beválik. 😉
Ha kész a hab, vegyük ki a hűtőből a tésztát, és lisztezett deszkán nyújtsuk kb 1,5-2 mm vastagra. Azt a tésztarészt, amivel éppen nem dolgozunk, tegyük vissza a hűtőbe. Szaggassunk kis korongokat egy pogácsaszaggató, vagy egy kisebb pohár segítségével.
A kis korongokat sorakoztassuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a zacskónkból vagy habzsákunkból nyomjunk egy kis habot a tészták közepére. Egy picit terülni fog, vigyázzunk, hogy a korongok oldalán maradjon egy vékony kis tésztasáv.
A kis sütijeink előmelegített, 180 fokos sütőben , hőlégkeveréses fokozaton kb 8-10 perc alatt készre sülnek. Mikor kivesszük, a tészta még világos legyen, ne várjuk meg,hogy megbarnuljon.
Ha kihűlt két-két korongot ragasszunk össze egy kis sárgabarack lekvárral, és pihentessük pár órát fogyasztás előtt 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: