Ezt az édességet régebben sokszor készítettük, aztán valamiért elfelejtődött. A hétvégi gondolkodásban tesómnak jutott eszébe, hiszen krémes, puha, hideg, a joghurt miatt nem olyan túl édes, pont ideális édesség egy meleg nyári napra.
Valójában ez az édesség a charlotte torta egyik változata, csak itt nem klasszikus félgömb, hanem alagút formája van, mert egy gyümölcskenyér formában készül. Én most sárgabarackkal készítettem, mert a kertben lévő barackfánk most ontja gyümölcsét, nincs is jobb, mint lemenni a kertbe, leszedni a friss, érett gyümölcsöt és készíteni belőle valami finomságot, miután jó néhányat még a fa alatt elmajszolunk. 🙂 Természetesen bármilyen más gyümölccsel is nagyon finom, eperrel, málnával, áfonyával, erdei gyümölccsel, szilvával.
Joghurtos alagút
A piskóta tekercshez
5 tojás
5 ek. cukor
5 ek. liszt
2 ek. olaj
sárgabaracklekvár
A joghurtot töltelékhez:
500 g joghurt
5 ek. cukor
1 vaníliás cukor
1 csomag zselatin
2 dl víz
pár szem sárgabarack
Először elkészítjük a piskótatekercset. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk az olajat, a lisztet, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét. Egy gáztepsiben szépen eloszlatjuk, és 10 perc alatt készre sütjük. A kisült piskótát langyosra hűtjük, megkenjük a lekvárral, majd feltekerjük. Körülbelül 20 szeletre vágjuk. Azért körülbelül, mert van amikor vékonyabb, van amikor ducibb lesz a tekercs, a lényeg, hogy szépen ki tudjuk bélelni vele a formát.
A püspökkenyér formát kibéleljük alufóliával, majd szépen körberakjuk a piskótatekercs szeletekkel, annyit félreteszünk a tetejére, amennyi a forma aljába kellett, nekem ez most 3 darab volt.
Közben elkészítjük a tölteléket. A joghurtot összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és hozzáadjuk a leturmixolt, pépesített gyümölcsöt. A zselatint feloldjuk a vízben, majd felmelegítjük, amíg fel nem oldódik. Fontos, hogy ne főzzük fel a zselatint, mert akkor elveszti zselésítő hatását.
Egy pár kanál joghurttal kikeverjük, ez a hőkiegyenlítés miatt kell, majd ezt a masszát visszaöntjük a joghurtba, és az egészet a a formába öntjük, majd rátesszük a maradék tekercseket. Hűtőbe tesszük, és egy éjszakára. Másnapra megdermed, összeérnek az ízek, így már csak a szeletelés és a boldog majszolgatás marad hátra. 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: