Régebben nagymamám és anyukám is sokszor készített kelt tésztából süteményeket, kakaós csigát és buktát. A frissen kisült kalács finom illata belengte a konyhát, és annyira ellenállhatatlan volt, hogy muszáj volt még melegen megkóstolni a kisült finomságot, hisz úgy a legfinomabb. 🙂
Nemrégiben a Pinteresten egészen sok fahéjas csiga ínycsiklandó képe jött velem szemben, és a Starbaucks kávézókban is kapható ebből a híres süteményből, ami annyival tud többet egy sima fahéjas csigánál, hogy le van öntve egy finom mázzal. Nagyon megkívántam, és el is kértem anyu keresztanyukájától a kelt tésztájának a receptjét, ami még a dédmamámé volt, és tőle szállt rá, mindenki egy picit hozzá tett, alakított rajta, szóval egy nagyon különleges, igazi családi receptről van szó, ami szerintem (és nem csak emiatt), de a legfinomabb tészta a kelt süteményekhez.
A tészta tehát alap volt, a tölteléket is a legegyszerűbbre fogtam, node, mi lehet a máz? Találtam krémsajtos, vaníliás, citromos verziót, végül erre esett a választásom, mondván, hogy a citrom savanykássága jót fog tenni a sütinek.
Nos a vélemények megoszlottak, volt, akinek mázzal, volt, akinek anélkül jött be jobban, de abban mindenki egyet értett, hogy vagy nem szabad sokat készíteni, vagy el kell dugni, vagy megosztani másokkal, mert annyira, de annyira hihetetlenül finom, hogy képtelenség neki ellenállni. Én most az utóbbi mellett döntöttem, és vittem egy adagot a nagypapámnak belőle, aki a múlthéten ünnepelte a névnapját, és nagyon örült a még langyos kalácsnak. 🙂
Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, illetve hogy a tésztát jól mentse el, mert buktához, túrós lepényhez, kakaós csigához.túrós batyuhoz is nagyon finom. 🙂
Fahéjas csigák citromos mázzal
A tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg kefir
2 tojássárgája
1 csomag élesztő
1 csomag sütőpor
3 kanál cukor
1,5 dl étolaj
pici só
A töltelékhez:
10 dkg margarin
10 dkg cukor
2 ek. fahéj
A mázhoz:
10 dkg porcukor
2 ek. tej
2 ek. citromlé
A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, ügyeljünk rá, hogy a só közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel, viszont a cukrot az élesztőhöz szórjuk, hogy a kis baciknak legyen mit enniük. A só egyébként megöli őket, és nem lesz finom levegős a tésztánk. Én instant élesztőt használtam, de lehet nyugodtan hagyományosat is. A hozzávalókból tésztát dagasztunk, szép egyenletes legyen, ami elválik az edény falától és a kezünktől is. Fölfelé irányuló mozdulatokkal dolgozzunk, hogy minél több levegőt juttassunk bele. Ezt anyukám mutattam, mondtam, hogy igazi család recept 🙂
Ha kész, pihentessük a tésztát meleg helyen legalább egy fél óráig, de annál jobb, minél tovább kelhet.
Ha a tésztánk szépen megdagadt, nyújtsunk 1-1,5 centi vastagságúra, téglalap alakúra. A margarint vagy vajat kicsit olvasszuk meg, ne folyjon, de már tudjuk kenni. A cukrot keverjük össze a fahéjjal. Kenjük meg a tésztát a margarinnal, majd szórjuk meg a fahéjas cukorral. Itt kétfelé indulhatunk, feltekerhetjük a tésztát és utána vágunk belőle kb. ujjnyi vastag csigákat, vagy először vágunk ujjnyi vastag csíkokat, majd azokat tekerjük csigává, én így csináltam.
A csigákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Hagyjunk köztük helyet, mert nőni fognak, ha jól dolgoztunk. A tepsiben is pihentessük őket egy fél órán keresztül. 180 fokra előmelegített sütőben nekem 20 perc alatt készre sültek.
Így is nagyon finomak, de ha szeretnénk rá mázat is, akkor csak keverjük össze a hozzávalókat és csorgassuk a még meleg csigákra.
Majd majszoljunk el boldogságtól csillogó szemekkel egyet. Vagy kettőt…. 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a facebook oldalam és kövess Instagramon is! 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: