SÜTIZŐ

Mennyi az annyi?

 

images (1)

 

Bevallom, hogy sokkal jobban szeretem azokat a recepteket, ahol az egyes alapanyagok grammban vannak feltüntetve bögre helyett, mert tömeget sokkal pontosabban tudunk mérni, mint térfogatot ezekben az esetekben, pl más egy csésze liszt átszitálva mint nem átszitálva. Azonban ha az ember lánya valamilyen külföldi oldalra téved, bizony gyakran találja a mértékegységeket csészében megadva. Általában ezek nem azok a sütik, ahol minden gramm számít a tökéletes végeredmény érdekében. 🙂

Ma már lehet venni nagyon jópofa mérőeszközöket, amivel ki tudunk mérni egy csészényit bármiből. Én a sajátomat a Tescoban vettem, jelképes árat fizetve érte, így érdemes beruházni, mert a sima bögrénkhez képest pontosabban tudunk  fele egy fél vagy háromnegyed bögrényi anyagot kimérni.

 

smartmeasure

Kétségtelen, hogy az alapanyagok ilyenforma kimérése jóval gyorsabb a mérleges alternatívánál, azonban mégis felmerülhet az igény, hogy grammban is megismerjük egy-egy csésze alapanyag súlyát. Segítségül hívtam a Google-t, és arra jutottam, hogy szinte minden cikkben más-más tömeg tartozott a csészéhez adott alapanyag esetében. Mint kisebb nyomozás után megtudtam, az eltérés oka az, hogy nem mindegy, hogy melyik ország bögréjét használjuk mértékként.  Az USA-ban egy csésze 236,59 ml, míg az angoloknál 284, az ausztráloknál pedig 250 ml. Épp ezért az itt összeszedett mennyiségek is csak közelítőek lesznek.

 

De lássuk, mennyi is az annyi!

1 csésze (cup) liszt: 12,5 dkg

1 csésze kristálycukor: 20 dkg

1 csésze barnacukor: 18 dkg

1 csésze porcukor: 13 dkg

1 csésze zabpehely: 11,5 dkg

1 csésze méz: 30-35 dkg

1 csésze vaj: 23 dkg

1 csésze kókuszreszelék: 7,5 dkg

1 csésze darált mandula vagy dió: 10 dkg

1 csésze rizs: 20 dkg

1 rúd vaj (stick): 12 dkg

 

Ha valaki még nagyobb precizitásra vágyik, akkor ezzel a programmal akár még az alapanyag típusán is pontosíthat, hiszen két liszt vagy kristálycukor sem egyforma, illetve a sütő hőfokát is át lehet váltani ezzel a kis programmal.

Az átváltások miatt lehet, hogy néha picit próbálkozni és kísérletezni, finomítgatni kell a külföldi recepteken, de mindenkit arra bátorítok, hogy nézegessen és próbáljon ki ilyen recepteket, nagyon érdekes finomságokra lehet bukkanni, amiről kár lenne lemaradni, mint például ez a csokis-málnás finomság. 🙂

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás