SÜTIZŐ

Sós-karamellás-tejcsokis mousse torta eperlekvárral és mandulás piskótával

DSC_1212

 

A Kedvesem nemrég ünnepelte a szülinapját, és gondoltam, meglepem egy finom tortával, mert hát az nem is igazi szülinap,ahol nincs torta. Egy csokisat szerettem volna készíteni, de mégis valami különlegesebbet, majd hosszas keresgélés után ráakadtam erre a receptre. Érdemes egyébként böngészni ezen az oldalon, nagyon jó kis recepteket lehet találni. Picit módosítottam az elkészítésen, és egyáltalán nem így nézett ki a végeredmény, de nagyon finom és különleges lett, mindenkinek ízlett 🙂

A tetejét francia habcsókokkal díszítettem, ami önmagában is szintén nagy népszerűségnek örvendett az ünnepeltnél.

Először kísérleteztem a sós-édes ízek kombinációjával, és először picit sok só került bele, és fura, keserű íze lett. Végül egész sokat játszadoztam a helyes arányok beállításával, de sikerrel jártam, és mindenkit arra buzdítok, hogy kóstoljon folyamatosan és kísérletezzen bátran, mert nagyon különleges ízélmény sül ki belőle. 🙂

 

DSC_1211

 

Sós-karamellás-tejcsokis mousse torta eperlekvárral és mandulás piskótával

 

Mandulás piskóta

5 tojás

5 ek liszt

5 ek darált mandula

5 ek cukor

csipet só

fél csomag sütőpor

1 kk mandulaaroma

 

Eperlekvár

300 g eper (lehet fagyasztott is, én a nyáron eltett epreket használtam)

100 g cukor

fél csomag 3:1-ben dzsemfix

 

Sós-karamellás-tejcsokis mousse

120 g cukor

60 g vaj

4,5 dl tejszín

1 kk só

100 g tejcsoki (én Bellarom márkájút használtam)

12 g zselatin

 

Francia habcsók

1 tojásfehérje

75 g kristálycukor

1 csipet só

 

 

Először megsütjük a piskótát. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd több részletben hozzáadjuk a cukrot, aztán egyesével a tojások sárgáját, végül a mandulaaromát. A lisztet összekeverjük a mandulával és a sütőporral, és óvatosan, több adagban a tojásfehérjés részhez keverjük, ügyelve, hogy ne törjük össze a habot. Egy 16 cm-es tortaforma aljába vágunk egy sütőpapírt, az oldalát pedig kivajazzuk és kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát. A recept szerint 160 fokon kell sütni, de nekem úgy beesett a közepe, szóval az én sütőmmel 180 fokon, körülbelül 15-20 percig kellett sütni, hogy szép legyen.

Ha elkészült hagyjuk kihűlni, majd vágjuk 2 felé.

Az eperlekvárt akár előző este is elkészíthetjük, mert kell neki kis idő, mire összeáll. Mossuk meg az epret, adjuk hozzá a cukrot és a dzsemfixet és főzzük fel. Én nem turmixoltam, így maradt benne egy-két nagyobb eperdarab, de úgy gondoltam, hogy a tortához jobban illik ez a rusztikus állag. Ezt is hagyjuk kihűlni.

A moussehoz a cukrot és a vajat kezdjük el melegíteni, és folytassuk addig, amíg aranybarna nem lesz. Ne ijedjünk meg, ez viszonylag hosszú folyamat lesz, fura állagokon és színeken keresztül, amiket látva legszívesebben kidobnánk elrontottnak vélt művünket. Ha kész a karamell, akkor öntsünk hozzá 3 dl előre felmelegített tejszínt, ezt lehet mikróban is melegíteni, majd kevergessük, amíg ismét egy sima állagot nem kapunk. Végül húzzuk le  a tűzről, tördeljük bele a tejcsokit, és azzal is keverjük simára. A zselatinhoz keverjünk pici vizet, majd melegítsük addig, amíg folyós nem lesz, de vigyázzunk, hogy ne kezdjen el forrni, mert az tönkreteszi a zselatint és nem fog megkötni a krémünk. Kanalazzunk egy kis karamelles-tejszínes mousse-t a zselatinhoz a hőkiegyenlítés miatt, majd öntsük az egészet a karamelles részhez, és hűtsük szobahőmérsékletűre. A maradék tejszínt verjük kemény habbá a habfixálóval, és óvatosan forgassuk a kihűlt tejszínes csokoládéba.

A torta összeállításához én a tortaformába vágtam egy a formánál magasabb sütőpapírt, és óvatosan kibéleltem vele, mintegy megmagasítva azt. Beleraktam a piskóta első felét, megkentem a lekvár felével, és ráöntöttem a mousse felét. Hűlés közben picit összemegy a piskóta, ezért nem fogja teljesen kitölteni a formát, így a mousse le fog folyni mellette, ami nem baj, mert legalább nem kell bajlódni a torta burkolásával. Ezt pár percre betettem a hűtőbe, hogy picit szilárduljon, majd jött még egy réteg piskóta, a lekvár, végül a mousse másik fele. Hűtőbe téve 1-2 óra alatt megszilárdul, de én hagytam egy éjszakát pihenni, hogy összeérjenek az ízek.

A habcsókhoz a tojásfehérjét egy csipet sóval közepesen kemény habbá verjük, majd szép lassan hozzáadjuk a cukrot úgy, hogy folyamatosan keverjük a robotgépünkkel. Tapasztalat, hogy akkor lesz jó, ha szobahőmérsékletű, nem túl friss tojást használunk. Ha elfelejtettük volna előző nap elővenni a tojásunkat, akkor egy fél percre mártsuk langyos vízbe, esetleg icipicit melegítsük mikróban, az is segít. (egyik esetben se legyen meleg vagy forró a tojásunk, mert a fehérje hő hatására ki fog csapódni, kvázi megfő ). Egy habzsák segítségével nyomjunk különböző méretű habcsókokat egy sütőpapírra, és résnyire nyitott ajtó mellett 120-150 fokos sütőben szárítsuk ki őket. Mérettől függően ez fél-egy óra is lehet. Ha szeretnénk, szórhatunk rájuk még sütés előtt egy kis fahéjat vagy kakaót, hogy kicsit színesebbek legyenek, illetve a talpukat csokiba is márthatjuk. Én a habcsókok rögzítésénél is olvasztott csokit használtam.

 

DSC_1216

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás