Már nagyon régóta szemeztem ezekkel a kis kiflikkel, és nemrég ki is próbáltam őket. A töltelék az ősz jegyében fahéjas szilvalekvár és dió lett, nagyon jó kis párosítás, és noha a családban nem arattak osztatlan sikert a kis rugelachok, nekem nagyon-nagyon-nagyon ízlettek, rég voltam már ennyire oda valamiért 🙂 Biztosan fog még készülni más változatban is, már kattog az agyam az új ízeken, jó lenne egy fügés, egy narancslekváros csokival, egy csokis-mogyorós, egy málnás-mandulás, egy karamelles……nyami ^^
Magáról az édességről azt kell tudni, hogy ez egy zsidó aprósütemény, amit ünnepekkor fogyasztottak, ám igazán híressé Amerikában vált. Ott Philadelphia krémsajtot tesznek a tésztájába, ez biztosítja a különleges izét és állagát. Azonban vannak tejfölből, aludttejből, sőt, ricottából készült változatai is. A tésztában nincs sem sütőpor, sem élesztő, mégis nagyon puha és porhanyós lesz. Én ezt a receptet próbáltam ki, nagyon tetszett, a tetejét tejszínnel kell lekenni és cukorral megszórni, imádom az ilyen kis apróságokat, ami valami pluszt ad az elkészítéshez. 🙂
Nos, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy én jól kitaláltam, hogy a sajttortából úgyis marad ki krémsajt, tökéletes lesz a rugelachoz. Viszont anyu dobozos tejfölt vásárolt, a sajtkrém is dobozos kiszerelésű, hasonló dizájn, aminek az lett a vége, hogy figyelmetlenségemben totál összekevertem a kettőt, és tejföl került a tésztába sajt helyett. Jelentem, hogy így is nagyon finom lett, bár sokkal több liszttel lett jó az állaga, de bátran helyettesíthető vele a krémsajt.
Rugelach fahéjas szilvalekvárral és dióval töltve
225 g krémsajt
225 g vaj
105 g porcukor
1 tk citromlé
1 tk vanilia kivonat
280 g liszt
2 ek tejszín
1 ek cukor
Lekvár
1200 g szilva
200 g cukor
1 tk fahéj
1 csomag dzsemfix, 3 az 1-ben
Ízlés szerint dió, mogyoró
A tésztához robotgép segítségével összedolgozzuk a vajat, a krémsajtot és a porcukrot. Ízesítjük a citromlével és a vanilia kivonattal, majd hozzáadjuk a lisztet is. Folpackba csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Ezt a mennyiséget 4 egyenlő részre osztjuk, lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra kinyújtjuk és egy nagy tányért körberajzolva szép kör alakot vágunk belőle. Vékonyan megkenjük lekvárral, megszórjuk a felaprított dióval-mogyoróval, és 8 felé vágjuk úgy, hogy mindig felezzük a kapott részeket. Egyenként feltekerjük őket, mint a kifliket,és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejüket megkenjük tejszínnel és megszórjuk egy kis cukorral. 175 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük őket.
Ha nem fogyna el mind, sokáig puha és omlós marad.
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek