Ez a pitetészta nagymamámtól származik, ő almásat szokott sütni, én meggyeset, az első, friss meggyből. Valami házias, lélekmelengető, ősz ízű finomságra vágytam, ezért esett a választásom erre a pitére, azonban a piacon látva a sok szilvát úgy gondoltam, hogy a töltelék most készüljön ebből a gyümölcsből. Nem akartam zsemlemorzsát vagy lisztet vagy keményítőt vagy bármi ilyesmit szórni a pitére, hogy ne ázzon el, ezért az alját elősütöttem, a tölteléknek szánt szilvából pedig egy kis karamellizált cukron szinte lekvárt főztem. Már ekkor mesés illat lengte be a konyhát…..:) Azért is különleges ez a recept, mert ez az első sütemény, amit az új konyhámban készítettem. Nagyon finom lett, mindenkinek ízlett, és ripsz-ropsz el is fogyott. 🙂
Szilvás-fahéjas pite
Tészta:
35 dkg liszt
fél csomag sütőpor
csipet só
10 dkg cukor
7.5 dkg margarin
100 g tejföl
1 pici tojás
Töltelék
120 dkg szilva
10 ek. cukor
1 fél citrom leve
1 tk. fahéj
2 tk. vaj
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Nekem picivel több liszt kellett most bele, ne ijedjünk meg, szerintem a tojás méretétől, de a tejföl sűrűségétől is függhet, a lényeg, hogy egy lágy, de gyúrható tésztát kell kapnunk, ami már nem ragad a kezünkhöz. Csomagoljuk folpackba, és legalább egy órára tegyük hűtőbe.
Közben készítsük el a tölteléket. A cukor mennyisége itt is csak iránymutatás, a rugelachoz használt szilva annyira hihetetlenül édes és finom volt, hogy alig kellett cukor a lekvárba, ám ezzel nem volt akkora szerencsém, és muszáj volt viszonylag sok cukrot beletennem. Kóstoljunk bátran, ez esetben csak iránymutatás a recept. 🙂
A szilvát mossuk meg, magozzuk ki és vágjuk négy felé. Egy serpenyőben melegítsünk vajat, szórjuk rá a cukor felét, és várjuk meg, amíg kicsit karamellizálódik. Tegyük rá a szilvát, szórjuk meg a maradék cukorral és közepes lángon főzzük, amíg levet nem ereszt. Én a levét ekkor leöntöttem, és egy kis vízzel hígítva tökéletes szörpöt kaptam belőle. 🙂 A szilvát főzzük még egy kicsit, amíg puha és sűrű nem lesz, majd izésítsük fahéjjal és egy kis citromlével.
A pihentetett tészta felét nyújtsuk ki lisztezett deszkán, tegyük egy sütőpapírral bélelt, közepes méretű, kb 35*25-ös tepsibe. Kenjük le tojással és szurkáljuk meg egy villával. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig.
Amíg sül, nyújtsuk ki a tészta másik felét, és derelyevágóval vágjunk egyforma széles csíkokat belőle. Az elősütött tésztára halmozzuk a szilvás tölteléket, majd erre rács szerűen helyezzük el a tésztacsíkokat. Aki kreatívabb készíthet fonatokat, vagy különböző díszítéseket is a pite tetejére.
Én itt elég nagy bakit követtem el, ugyanis arra ügyeljünk, hogyha diszitgetni szeretnénk, akkor nem árt, ha megvárjuk, amíg a töltelék kihűl, mielőtt beletesszük, mert meg fogja olvasztani a nyers tésztát.
Lekenjük a tojással, és 30-35 perc alatt készre sütjük. Langyosan szeletelhető, porcukorral pedig még finomabb. 😉
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek