SÜTIZŐ

Almás-karamellás hand pie, avagy almás pite új köntösben

dsc_1402

 

Valójában minipitékről van szó, de szerintem annyira kifejező ez az angol név, mert valóban, elfér a kezünkben, pont egy adag, nagyon kis kompakt formája ez a hagyományos pitének. Könnyen szállítható, kevésbé morzsálódik, egyszóval engem nagyon meggyőzött, nem mellesleg aranyosak és jó móka őket elkészíteni 🙂

A tésztát most is az Édesem blogról néztem, tényleg a legfinomabb, amit eddig kóstoltam. Nagyon könnyű vele dolgozni, nem törik, nem szakad, bátran ajánlom mindenkinek 🙂 Az is jó ezekben a kis pitécskékben, hogy bármilyen töltelékkel elkészíthetők. Maga a tészta semleges ízű, vagyis akár sós töltelék is kerülhet bele. Én a Piteresten láttam egy almás-karamellás változatot, ezért döntöttem én is emellett. 

 

dsc_1398

 

Almás-karamellás hand  pie

Tészta:

150 gramm liszt

115 gramm hideg vaj

1/2 tk só

1/2 ek. cukor

3 ek. jéghideg víz

 

 

Töltelék:

2 nagy alma

2 ek. cukor

1 tk. fahéj

4 szem tejkaramella

 

1 tojás a tetejére

 

 

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egy órát pihentetjük a hűtőben.

Közben a töltelékhez az almát kis kockákra vágjuk, és megszórjuk a fahéjas cukorral. Hagyjuk egy kicsit állni, hogy jól átvegye az ízeket, illetve hogy egy kis levet eresszen. A karamellát apró darabokra vágjuk.

A pihentetett tésztát 3 mm vékonyra nyújtunk lisztezett deszkán, és egy tetszőleges méretű szaggatóval vagy pohárral (nekem a boros poharam bizonyult megfelelő méretűnek), köröket szaggatunk belőle. A körök felének közepére halmozunk egy kis almatölteléket illetve karamellát. Körbe lekenjük tojással, ráborítunk egy másik korongot, és villával összenyomkodjuk a szélét. A tetején vágjuk be kicsit, vagy szurkáljuk meg villával, hogy a gőz távozhasson majd. Tojással lekenjük, megszórjuk egy kis fahéjas cukorral és mehet is 25 percre a 175 fokos sütőbe.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás