Valójában minipitékről van szó, de szerintem annyira kifejező ez az angol név, mert valóban, elfér a kezünkben, pont egy adag, nagyon kis kompakt formája ez a hagyományos pitének. Könnyen szállítható, kevésbé morzsálódik, egyszóval engem nagyon meggyőzött, nem mellesleg aranyosak és jó móka őket elkészíteni 🙂
A tésztát most is az Édesem blogról néztem, tényleg a legfinomabb, amit eddig kóstoltam. Nagyon könnyű vele dolgozni, nem törik, nem szakad, bátran ajánlom mindenkinek 🙂 Az is jó ezekben a kis pitécskékben, hogy bármilyen töltelékkel elkészíthetők. Maga a tészta semleges ízű, vagyis akár sós töltelék is kerülhet bele. Én a Piteresten láttam egy almás-karamellás változatot, ezért döntöttem én is emellett.
Almás-karamellás hand pie
Tészta:
150 gramm liszt
115 gramm hideg vaj
1/2 tk só
1/2 ek. cukor
3 ek. jéghideg víz
Töltelék:
2 nagy alma
2 ek. cukor
1 tk. fahéj
4 szem tejkaramella
1 tojás a tetejére
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egy órát pihentetjük a hűtőben.
Közben a töltelékhez az almát kis kockákra vágjuk, és megszórjuk a fahéjas cukorral. Hagyjuk egy kicsit állni, hogy jól átvegye az ízeket, illetve hogy egy kis levet eresszen. A karamellát apró darabokra vágjuk.
A pihentetett tésztát 3 mm vékonyra nyújtunk lisztezett deszkán, és egy tetszőleges méretű szaggatóval vagy pohárral (nekem a boros poharam bizonyult megfelelő méretűnek), köröket szaggatunk belőle. A körök felének közepére halmozunk egy kis almatölteléket illetve karamellát. Körbe lekenjük tojással, ráborítunk egy másik korongot, és villával összenyomkodjuk a szélét. A tetején vágjuk be kicsit, vagy szurkáljuk meg villával, hogy a gőz távozhasson majd. Tojással lekenjük, megszórjuk egy kis fahéjas cukorral és mehet is 25 percre a 175 fokos sütőbe.
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: