A pogácsa sokáig mumus volt számomra, valahogy vagy kemény lett, vagy ízetlen, de soha nem olyan, amire szívesen rájár az ember. Azóta szerencsére sikerült olyan recepteket felkutatnom, teljesen megbízható forrásokból, amelyeknek a kipróbálásában szerencsére nem csalódtam, a vajas, illetve a medvehagymás után most egy tökmagos verzió készült.
Ez is nagyon fincsi, próbáljátok ki bátran 🙂
A recept az Édesemről származik.
Tökmagos pogácsa
100 g hámozott tökmag
500 g liszt
1 csapott ek só
250 g hideg vaj
100 ml tej
20 g friss élesztő
2 tojás sárgája
200 ml tejföl (20%-os)
1 tojás a kenéshez
A lisztet elkeverjük a sóval és összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tejet, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, végül az egészet összegyúrjuk. Végül szórjuk bele a tökmagot is, és azzal is dolgozzuk össze.
Egy ragacsos, nyúlós tésztát kell kapnunk. Szórjuk meg liszttel, és kelesszük a duplájára.
Ha megkelt, nyújtsuk ki, és hajtogassuk meg. Én behajtottam középre a két szélét, majd az egészet félbe. Ekkor fordítottam rajta 90 fokot, újból kinyújtottam és megint hajtogattam.
20 perc újbóli pihentetés után megint hajtogassuk a fent leírt módon, majd újabb 20 perc pihentetés, hajtogatás, ám ezután a harmadik hajtogatás után már nyújtsuk ki kb ujjnyi vastagra, és egy pici pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
Amíg a sütőt előmelegítjük, hagyjuk pihenni a tepsiben a pogácsákat, majd kenjük le őket tojással és 220 fokon 10-12 perc alatt süssük aranybarnára őket 🙂
Én először csak fél adagot készítettem, mert csak ketten ettük, de olyan finom volt, hogy egy egész adag is simán elfogyott volna 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: