Igaz, hogy van egy nagy, kerámia piteformám, de már régóta szemeztem egy kisebb, kivehető aljú, fém darabbal is. Amikor végre hozzájutottam, rögtön beindult az ötletelés a fejemben, hogy mi is legyen az első süti, amivel méltóképp felavatom majd 🙂
A tészta biztos volt, Édesemnél találtam egy olyan finom, tartós, jó állagú receptet, amit nem éri meg lecserélni.
Most túrós töltelékre vágytam, de hogy egy kicsit feldobjam, és ne legyen olyan egyszerű, úgy gondoltam, kellene bele valamilyen gyümölcs is. Anyuék kertjéből még kandikált néhány szem szilva a gyümölcskosárban, és hogy még finomabb legyen, mielőtt a pitére raktam volna rozmaringos mézben pihengetett.
A végeredmény nagyon finom lett, szerintem máskor is fogok még kísérletezni a szilva-rozmaring kombinációval. 🙂
Túrós pite mézes-rozmaringos szilvával
Pitetésztához:
150 gramm liszt
115 gramm hideg vaj
1/2 tk só
1/2 ek. cukor
3 ek. jéghideg víz
Töltelékhez:
500 g túró
150 g tejföl
150 g cukor
1 ek. vaníliás cukor
3 kisebb vagy 2 nagyobb tojás
10 szem szilva
2 ek. méz
1 tk. rozmaring
1/2 tk fahéj
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és egy nejlonzacskóban vagy fóliába takarva egy órát pihentetjük a hűtőben.
Közben elkészítjük a tölteléket. A mézet összekeverjük a rozmaringgal és a fahéjjal. A szilvát kimagozzuk, félbe vágjuk, és az ízesített mézbe forgatjuk. Hagyjuk állni, amíg elkészülünk a túrós résszel.
A túrót összekeverjük a tejföllel, és ízesítjük a cukrokkal. Ezen a ponton még van lehetőségünk kóstolni, ha nem találjuk elég édesnek, tegyünk még bele egy kis cukrot, de a frissesség kedvéért akár egy kis citromhéjat is reszelhetünk bele. Ha finom, akkor keverjük el benne a három tojást.
A pihentetett tésztát kinyújtjuk. A 23 cm-es piteformát én formaleválasztó spray-vel fújtam be, de ha nincs ilyenünk, akkor vajazzuk ki jó alaposan, figyelve minden kis mélyedésre.
Tegyük bele a tésztát, öntsük rá a tölteléket és rendezzük el rajta az ízesített szilvát.
180 fokos sütőben nekem 40-45 perc alatt készült el. A tészta viszonylag hamar megsül, így a tölteléket érdemes figyelni. Amikor már teljesen szilárd a teteje, és nem rezeg-remeg benne a túró, akkor biztosan jó. 🙂 Ekkora már a szilva szinte lekvárrá sül, nyami….:)
Miután kihűlt, tudjuk is szeletelni. 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kedves Albert!
Javítottam a hibát, most már a megnyitott cikk jobb felső sarkában van egy kis nyomtató ikon, de magát a szöveget is ki lehet jelölni.
Köszönöm az észrevételt, remélem, így már sikerül. 🙂
Jó sütögetést! 🙂
Miért nem tudom ki nyomtatni a receptet?