SÜTIZŐ

Házi ketchup, egy üvegnyi nyár eltéve

 

 

Egy kicsit rendhagyó módon most nem a (sós) süti fog a középpontban állni, hanem a hozzá készült mártogatós, ami nem más, mint házi készítésű ketchup.

Nagymamámtól rengeteg (de tényleg, én 6-7 killóra tippelem) paradicsomot kaptam, amiből, mint minden évben, most is ketchupot készítettem. Idén nem voltam olyan lusta, és főzés után egy szűrőn átpasszíroztam, hogy a magok ne maradjanak benne, és azt kellett tapasztaljam, hogy igenis megéri a fáradtságot. Így finom sűrű és krémes lett a szószom. 

Én mindig Limara receptjét használom, szerintem nagyon finom. 🙂

A hozzá készült sós pedig, amivel talán a legfinomabb a házi ketchup, egyszerű virsli, leveles tésztába tekerve és megsütve.

De lássuk is a főszereplő, ketchup receptet, de előtte még egy gondolat..láttatok már ilyen szépséges és különleges paradicsomokat? 🙂

 

 

Házi ketchup

2 kg paradicsom

1 db pritaminpaprika (vagy kápia)

2 db vöröshagyma

6-8 gerezd fokhagyma

1 dl ecet 

0,5 dl almaecet

200 barnacukor

2 ek. mustár

1/2  tk. őrölt szegfűszeg

1/2 tk. fahéj

1 tk. só

1 tk. őrölt bors

 

A paradicsomokat és a paprikát mossuk meg és vágjuk kisebb darabokra. Mivel a végén úgyis átpasszírozzuk egy szitán, nem szükséges megpucolni őket.

A hagymát aprítsuk fel, és olajon pároljuk meg. Mehet hozzá a fokhagyma, majd a paradicsom, paprika, cukor, ecet és a fűszerek.

Legalább egy, de inkább másfél órán át lassú tűzön főzzük, folyamatos kevergetés közben. Érezni fogjuk, amikor besűrűsödik, de a főzési idő a paradicsom víztartalmától is függ.

Ha már kellően sűrű, vegyük le a tűzről és pürésítsük egy botmixerrel. Egy sűrű szövésű szitán passzírozzuk át, és ha jól dolgoztunk, akkor egy selymes, sűrűn folyó szószt kaptunk.

Még forrón töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le celofánnal és a kupakkal, és takarjuk őket két-három napra konyharuhába, míg ki nem hűlnek szép lassan.

Első kóstoláshoz pedig pont tökéletesek ezek a virslis falatkák…:)

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás