Fú, nem semmi felsorolás lett a bejegyzés címe. 🙂
A múlt hétvégén ünnepelte az én Kedvesem a szülinapját, és a kérés valamilyen csokis torta volt. Sok receptet nézegettem, mert valami különlegesebbet szerettem volna egy egyszerű csokitortánál.
Anyuék mostanában gyakran sütik az olivás sütimet, és úgy gondoltam, hogy egy kis kakaóval és a kertben érő körtével tökéletes lesz a torta alapjának. A csokihoz megy a karamell, legyen benne egy sós-karamellás réteg is, és emellé már nem akartam valami tömény, csokis krémet készíteni, így végül egy tejszínes-mascarponés krémre szavaztam, amit egy kis fahéjjal tettem különlegesebbé.
Így ki is alakult a torta, ami már egy kicsit előre vetítette az őszt az ízvilágával…
És a lényeg, hogy az ünnepeltnek is ízlett. 🙂
Csokis-körtés torta sós karamellel és fahéjas krémmel
Piskóta
4 nagy tojás
150 g kristálycukor
160 ml olívaolaj
20 g olvasztott vaj
1 citrom leve és héja
190 g liszt
2 ek cukrozatlan kakaó
1 tk sütőpor
3/4 tk só
2 nagyobb körte
Sós karamell réteg
125 g cukor
2 ek víz
75 ml habtejszín
2.5 dkg vaj
1 csipet só
Fahéjas mascarpone hab
100 g mascarpone
200 g tejszín
20 g porcukor
1 cs habfixáló
1-2 tk fahéj
Csokis díszítés
80 g étcsoki
80 g tejszín
A piskótához a cukrot és a tojásokat jó habosra keverjük, ez eltart 3-4 percig, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és az olívaolajat. Ízesítjük a citrom héjával és levével, és ezekkel is jó alaposan elkeverjük.
Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport és a sót, és ezt is a tojásos-olajos masszához adjuk.
Egy 16 centi átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, vagy befújunk formaleválasztó sprayvel, és beleöntjük a tésztát.
A körtét megmossuk, felkockázzuk és a tészta tetejére szórjuk.
160 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát, hiszen minden sütő más. 🙂
Eközben a karamell szószhoz a cukrot és a vizet elkezdjük melegíteni, egészen addig, amíg szép aranybarna nem lesz. Közben óvatosan mozgassuk az edényt, ha kell, és ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg a cukrunk.
A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, a tejszínt és a sót, és alacsony lángon, lassan kevergetjük, amíg teljesen egynemű lesz.
A krémhez a mascarponét kikeverjük a cukorral és a fahéjjal. A tejszínből a habfixálóval kemény habot verünk, és óvatosan a mascarponéhez adjuk.
Ha minden részfolyamat kész, akkor pedig jöhet is a torta összeállítása. 🙂
A kihűlt piskótát 3 felé vágjuk. Az alsó réteget megkenjük a karamell felével, erre jön a krém kb harmada. Aztán tortalap, karamell, hab, tortalap és az összeállított tortát szép vékonyan bekenjük a maradék krémmel.
Én most csurgatott csokival és habcsókkal díszítettem, illetve néhány sós perecet félig csokiba mártottam, szerintem ez is egy nagyon jópofa és könnyel elkészíthető díszítés.
A csurgatott csoki valahogy soha nem akart nekem eddig sikerülni, és most sem voltam vele teljesen megelégedve, bár ez már legalább vállalható. A lényeg, hogy a torta nagyon hideg legyen, hogy a folyó csoki még azelőtt meg tudjon dermedni, hogy leér, és emellett a ganachenak sem szabad forrónak lennie, mert akkor megolvasztja a krémet.
Tehát vízgőz fölött a csokit és a tejszínt összeolvasztjuk, és megvárjuk, amíg langyosra, de még folyékonyra hűl, és csak ekkor csurgatjuk a jól behűtött tortánkra.
Picit macerás, és időigényes volt az elkészítése, de az íze mindenért kárpótol 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek