SÜTIZŐ

Az igazi somlói galuska

 

A somlói galuska az egyik örök kedvenc édességem, legalábbis mióta először készítettem el otthon egy régi szakácskönyv alapján. 

A különböző rétegek, a narancsos szirup íze, a dió, a rum, a vaníliás krém, a kakaó és a koronaként rákerülő csokiöntet és tejszínhab tökéletes ízharmóniát idéz elő. Köze nincs a legtöbb cukrászdában kapható, piskótamentő valamihez.

Maga az édesség elkészítése elég időigényes folyamat, sok kis apró, pici részletből áll. Emlékszem, ez engem már kiskoromban is teljesen elvarázsolt, számomra olyan a sok kis finomság miatt, mintha valami műremeket alkotnék. Talán ezért is készül nálunk csak jeles alkalmakra, például karácsonyra.

Most egy vendégség alkalmából készült, és csak egy fél adag, de ez is elég volt 5-6 evésre. 🙂

 

 

Somlói galuska

Sima piskótához

4 tojás

80 g cukor

80 g liszt

fél narancs reszelt héja

csipet só

 

Diós piskótához:

4 tojás

80 g cukor

20 g liszt

60 g darált dió

csipet só

 

Kakaós piskótához:

4 tojás

80 g cukor

20 g liszt

50 g cukrozatlan kakaópor

csipet só

 

Sziruphoz:

2 narancs reszelt héja

300 ml narancslé vagy víz

160 g cukor

0,5 dl rum vagy fél üvegcse rumaroma, ha alkoholmentesre szeretnénk

 

Krémhez:

8 dl zsíros tej

8 tojássárgája

5 ek étkezési keményítő vagy liszt

6 ek cukor

2 ek vanília aroma

 

Szóráshoz:

100 g mazsola

200 g darált dió

kakaópor

 

A csokoládéöntethez:

20 dkg étcsokoládé

5 dkg cukrozatlan kakaópor

7 dkg porcukor

3 dl víz

0,5 dl rum vagy a rumaroma másik fele

 

Először elkészítjük a három piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját habosra keverjük a cukorral. Ez eltart néhány percig, akkor jó, ha már halványsárga, már-már fehér színű lesz. Ekkor hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, majd a csipet sóval felvert tojásfehérje habot. Először csak a hab egyharmadát keverjük hozzá, ezzel lazítva a szárazanyagos részt, majd a maradék habot óvatosan, nagy mozdulatokkal keverjük bele.

Minden esetben kibélelünk sütőpapírral egy 32*24-es tepsit, és 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt süssük készre a piskótákat.

Hagyjuk kihűlni őket.

A szirup hozzávalóit egy kis lábosban lassú tűzön addig forraljuk, amíg besűrűsödik. Ezt is hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojások sárgáját kikeverjük a liszttel vagy keményítővel, és kis adagokban, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a langyos tejet. Belekeverjük a cukrot és a vanília aromát is. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük. Hagyjuk egyet-kettőt roggyanni, majd a tűzről levéve néhányszor még alaposan átkeverjük, hogy ne legyen csomós, és ezt is kihűtjük.

Ezután jöhet az összeállítás. 🙂 Egy mélyebb edény vagy a tepsi aljára kerül a sima lap. Ezt meglocsoljuk a szirup felével. Jön rá a krém fele, amit megszórunk a mazsola és a dió felével. Erre kerül a kakaós lap, amit szintén meglocsolunk a sziruppal, rákenjük a maradék krémet, majd dió és mazsolaszórás. Végül lefedjük a diós lappal, majd bőven megszórjuk kakaóval. 

Egy folpackkal lefedve állni hagyjuk a hűtőben. 🙂

A csokiöntethez a porcukrot és a kakaót összekeverjük a vízzel és a rummal, és elkezdjük melegíteni. Ha már meleg, beletördeljük az étcsokit, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad.

 

Tálalásnál a sütiből galuskákat szaggatunk egy kanál segítségével, meglocsoljuk a csokiöntettel, jó sok tejszínhabot pakolunk rá, és a legnagyobb élvezettel elmajszoljuk munkánk jól megérdemelt gyümölcsét. 🙂

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás