SÜTIZŐ

Last minute karácsonyi ajéndékok

Számomra a karácsonyi ajándékozás mindig fejtörést okoz, és nagyobb, tárgyi ajándékkal csak a szűk családot szoktam meglepni.

Viszont a senkihez sem szeretnék üres kézzel érkezni, ezért mindenkit meglepek valami aprósággal. Azért is tartom jó választásnak a különböző sütiket vagy édes apróságokat erre a célra, mert az ajándékozott jóízűen elfogyaszthatja, és nem csak egy újabb bigyó gyűlik a polcán.

És mivel ezek is kézzel készültek, szívünk-lelkünk minden szeretetét belesüthetjük. 🙂

Ebben a bejegyzésben pár gyorsan elkészíthető, finom és látványos édességet hozok nektek, ami akár még holnap is elkészülhet egy-egy ajándék mellé. 

 

 

Karácsonyi narancslekvár

1,3 kg narancs pucolva (ez nálam 2 kg volt még héjjal együtt)

500 g cukor

1 csomag 2:1 dszemfix

3 db csillagánizs

2 db fahéjrúd

2 ek vanília aroma

0,5 citrom leve

 

A narancsot megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk és pürésítjük. Elkeverjük a cukorral és a dzsemfix-szel, hozzáadjuk a fűszereket, és feltesszük főni. Folyamatos kevergetés mellett, forrástól számítva 5 percig főzzük. 

Kiszedjük a fűszereket, és még forrón tiszta, száraz befőttesüvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejre állítjuk őket. Tökéletes kekszekhez, a reggeli kalácshoz vagy csak úgy. 🙂

 

 

Fahéjas-cukros pirított mandula

200 g mandula (vagy dió, vagy vegyesen)

2 ek. sűrített tej

9 dkg cukor

2 ek. vaníliás cukor

2 ek. víz

1 tk. őrölt fahéj

 

A mandulát egy száraz serpenyőben megpirítjuk.

A többi hozzávalót egy lábasban feltesszük főni. Akkor jó, ha a cukor elolvad. Ekkor beletesszük a pirított magvakat, és egy villával óvatosan forgatva melegítjük tovább. Ahogy a víz elpárolog szilárd cukorszemcsék ülnek kis kis kabátként a mandula külsejére. Legyünk óvatosak a kevergetéssel, nehogy ledörzsöljük róla durva mozdulatokkal.

Ha kész (ez az egész folyamat kb 5-6 perc), terítsük a mandulát sütőpapírra, és várjuk meg, amíg kihűl, és megkeményedik rajta a bevonat.

Papírtölcsérbe csomagolva igazán mutatós ajándék.

 

 

Fűszeres meggyzselé

200 g meggy

víz

400 g cukor (de lehet kevesebb is)

4 ek pektin

1 csomag zselatinpor

1 ek. rumaroma

1 ek. vanília aroma

1 rúd fahéj

2 ek citromlé

 

A meggyet leturmixoljuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy 750 ml legyen a térfogata. Belekeverjük a cukrot, a pektint és a fűszereket, és elkezdjük főzni. Forrástól számítva, folyamatosan kevergetve még 25 percig főzzük.

A zselatint kevés vízben feloldjuk, és lassú tűzön óvatosan addig melegítjük, míg felolvad. Vigyázzunk, ha felforraljuk, elveszti zselésítő hatását.

A zselatint a forró gyümölcshöz keverjük, kivesszük belőle a fahéjrudat,  és  egy folpackkal kibélelt formába öntjük. Én egy nagyobb ételtartó dobozt használtam.

Miután megköt, már szeletelhetjük is. 🙂

Remélem, hasznosnak találtátok, és kedvet kaptok valamelyik elkészítéséhez. 🙂

Még több ötletért kövess facebookon és instagramon is! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás