Számomra a karácsonyi ajándékozás mindig fejtörést okoz, és nagyobb, tárgyi ajándékkal csak a szűk családot szoktam meglepni.
Viszont a senkihez sem szeretnék üres kézzel érkezni, ezért mindenkit meglepek valami aprósággal. Azért is tartom jó választásnak a különböző sütiket vagy édes apróságokat erre a célra, mert az ajándékozott jóízűen elfogyaszthatja, és nem csak egy újabb bigyó gyűlik a polcán.
És mivel ezek is kézzel készültek, szívünk-lelkünk minden szeretetét belesüthetjük. 🙂
Ebben a bejegyzésben pár gyorsan elkészíthető, finom és látványos édességet hozok nektek, ami akár még holnap is elkészülhet egy-egy ajándék mellé.
Karácsonyi narancslekvár
1,3 kg narancs pucolva (ez nálam 2 kg volt még héjjal együtt)
500 g cukor
1 csomag 2:1 dszemfix
3 db csillagánizs
2 db fahéjrúd
2 ek vanília aroma
0,5 citrom leve
A narancsot megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk és pürésítjük. Elkeverjük a cukorral és a dzsemfix-szel, hozzáadjuk a fűszereket, és feltesszük főni. Folyamatos kevergetés mellett, forrástól számítva 5 percig főzzük.
Kiszedjük a fűszereket, és még forrón tiszta, száraz befőttesüvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejre állítjuk őket. Tökéletes kekszekhez, a reggeli kalácshoz vagy csak úgy. 🙂
Fahéjas-cukros pirított mandula
200 g mandula (vagy dió, vagy vegyesen)
2 ek. sűrített tej
9 dkg cukor
2 ek. vaníliás cukor
2 ek. víz
1 tk. őrölt fahéj
A mandulát egy száraz serpenyőben megpirítjuk.
A többi hozzávalót egy lábasban feltesszük főni. Akkor jó, ha a cukor elolvad. Ekkor beletesszük a pirított magvakat, és egy villával óvatosan forgatva melegítjük tovább. Ahogy a víz elpárolog szilárd cukorszemcsék ülnek kis kis kabátként a mandula külsejére. Legyünk óvatosak a kevergetéssel, nehogy ledörzsöljük róla durva mozdulatokkal.
Ha kész (ez az egész folyamat kb 5-6 perc), terítsük a mandulát sütőpapírra, és várjuk meg, amíg kihűl, és megkeményedik rajta a bevonat.
Papírtölcsérbe csomagolva igazán mutatós ajándék.
Fűszeres meggyzselé
200 g meggy
víz
400 g cukor (de lehet kevesebb is)
4 ek pektin
1 csomag zselatinpor
1 ek. rumaroma
1 ek. vanília aroma
1 rúd fahéj
2 ek citromlé
A meggyet leturmixoljuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy 750 ml legyen a térfogata. Belekeverjük a cukrot, a pektint és a fűszereket, és elkezdjük főzni. Forrástól számítva, folyamatosan kevergetve még 25 percig főzzük.
A zselatint kevés vízben feloldjuk, és lassú tűzön óvatosan addig melegítjük, míg felolvad. Vigyázzunk, ha felforraljuk, elveszti zselésítő hatását.
A zselatint a forró gyümölcshöz keverjük, kivesszük belőle a fahéjrudat, és egy folpackkal kibélelt formába öntjük. Én egy nagyobb ételtartó dobozt használtam.
Miután megköt, már szeletelhetjük is. 🙂
Remélem, hasznosnak találtátok, és kedvet kaptok valamelyik elkészítéséhez. 🙂
Még több ötletért kövess facebookon és instagramon is! 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: