Szenteste créme brulée-t készítettem az ünnepi vacsora megkoronázásaként.
A franciák méltán híres desszertjének flancos neve senkit ne riasszon el. Bár szerintem valóban egy elegáns, letisztult, ugyanakkor egy végtelenül egyszerű desszertről van szó, amit igazán nem nehéz elkészíteni. Azonban az ízével és a megjelenésével, az állagával igazán különlegessé tehet minden alkalmat.
A lágy, gazdag és krémes vaníliás belsőt a ropogós, karamellizált cukorréteg teszi igazán egyedivé. És persze nagyon látványos, amikor a vendégek orra előtt készítjük el a karamellt egy szakácsfáklya segítségével, ami bármelyik háztartási kellékes boltban viszonylag baráti áron beszerezhető, márha az ember nem olyan szerencsés, hogy meglepik vele a szerettei. 🙂
Créme brulée
375 ml tejszín
4 tojássárgája
75 g cukor
2 tk vanília aroma vagy ami még jobb, 1 vaníliarúd kikapart magja
3 ek cukor a karamellhez
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliával, majd óvatosan, kis adagokban hozzáadjuk a forró tejszínt. Folyamatosan kevergetjük, ügyelve arra, nehogy megfőzzük a tojást.
A kész masszát 3 db kb 2 decis, 8-10 cm átmérőjű formába töltjük, és egy mélyebb tepsibe vagy hőálló tálba helyezzük. Annyi meleg vizet öntünk a tepsibe, hogy a sütőformák feléig érjen, majd fedjük le az egészet alufóliával.
160 fokos sütőben, 35 perc alatt készre sütjük. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogyha kicsit megmozgatjuk a krémeket, azok szépen remegnek, és nem keletkezik szakadás a tetejükön.
Hagyjuk őket hűlni, hiszen a meleg még tovább fogja főzni közben a krémet. Ha már langyosak, de akár teljesen kihűlve, másnap is tökéletesek, szórjuk meg mindegyik krémet egy evőkanál cukorral, majd szakácsfáklya segítségével karamellizáljuk rá a cukrot.
Végül zsebeljük be a bókokat és fogyasszuk mi is élvezettel. 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Zsebsárkány..:) Ez aranyos, végülis tényleg olyan. 😀
12 éve élek Franciaországban, de igazából soha nem kedveltem-nem is fogom :)-, itt zsebsárkánynak hívják a szakácsfáklyát… :)), aki szereti annak egészségére…