Az év első bejegyzése egy kis sós rágcsa. A karácsonyi időszakban még reggelire is süti volt, aztán jött a szaloncukor, a sok édesség és bonbon, amit ajándékba kaptunk, úgyhogy ha sütésre gondolok, egyenlőre sós sütiken jár az eszem…
Így született meg ez a kicsit pizzás ízvilágú finomság, puha tésztával és szaftos töltelékkel. Gyorsan elkészül, és ha esetleg maradna belőle, sokáig eláll.
Paradicsomos-oregánós csavart
A tésztához:
250 g liszt
150 ml langyos víz
1 ek olivaolaj
0,5 tk só
0,5 csomag instant élesztő
A paradicsomszószhoz:
1 kis fej hagyma
1 doboz darabolt paradicsomkonzerv
1 ek olaj
1 gerezd fokhagyma
1 tk só
2 tk cukor
bors, kömény, oregánó, bazsalikom
100 g reszelt sajt
Tetejére:
1 tojás
oregánó
A tészta hozzávalóból szép, sima felületű tésztát gyúrunk. Meleg helyen, egy nejlonzacskóval légmentesen lezárva pihentetjük, amíg elkészül a szósz. Ez egyébként egy nagyon jó kis trükk a kelesztésre, amit Sallay Fanni könyvében olvastam. A nejlonzacskó miatt bent maradnak a tészta kelésekor keletkező gázok, amik tovább segítik a folyamatot.
A paradicsomszószhoz a hagymát apróra vágjuk, és az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsomot és ízlés szerint fűszerezzük.Legalább 15 percig főzzük közepes lángon, hogy jó sűrű legyen.
A tésztánkat lisztezett deszkán 1-2 centi vastag téglalappá nyújtjuk, és félbe vágjuk. Az egyik felét megkenjük a szósszal, megszórjuk reszelt sajttal, majd ráborítjuk a tészta másik felét. Csíkokra, vágjuk, megsodorjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
Megkenjük a felvert tojással és megszórjuk oregánóval.
180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: