Tudtátok, hogy a π-nek is van nemzetközi napja? Nos, ez eddig engem valamiért elkerült, és most a suliban hallottam róla először. Március 14-én, Albert Einstein születésnapján mi is megemlékeztünk erről a napról. Az egyik program a PIte árusítás volt, aminek a bevételét jótékony célokra fordítjuk majd.
Én is hozzájárultam egy PItével, méghozzá nagymamám jól bevált tésztájára esett a választásom, aminek a szilvatöltelékes verzióját ide kattintva találjátok. Az én abszolút kedvencem a meggyes verzió, ezért most azt készítettem.
A csavar a pite töltelékében volt, ugyanis a meggyet egy kis narancshéjjal, sok vaníliával és egy kis fahéjjal ízesítettem. Nagyon jól működött a meggy a naranccsal, pont annyira lett különleges, hogy mindenki megkérdezze, hogy mi a titka. 🙂
Meggyes pite egy kis csavarral
Tészta:
50 dkg liszt
fél csomag sütőpor
csipet só
15 dkg cukor
15 dkg margarin
150 g tejföl
1 pici tojás
Töltelék
90 dkg meggy
5 ek. cukor
1 narancs reszelt héjja
1 tk. fahéj
1/2 üveg vanília aroma
2 ek étkezési keményítő
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Nekem picivel több liszt kellett most bele, ne ijedjünk meg, szerintem a tojás méretétől, de a tejföl sűrűségétől is függhet, a lényeg, hogy egy lágy, de gyúrható tésztát kell kapnunk, ami már nem ragad a kezünkhöz. Csomagoljuk folpackba, és legalább egy órára tegyük hűtőbe.
Amíg pihen a tészta, készítsük el a tölteléket, hiszen annak is ki kell hűlnie. Én most gyorsfagyasztott meggyet használtam, így nem kellett megmosni és kimagozni, ha friss a meggy, ez az első lépés.
A gyümölcsöt tegyük fel egy lábasban főni, adjuk hozzá a fűszereket és kicsit főzzük össze. A levéből vegyünk ki pár kanállal, és a keményítőt keverjük vele simára, majd öntsük vissza a meggyes töltelékhez. Így nem fogja eláztatni a tésztát. Főzzük még 1-2 percig, majd a tűzről levéve hűtsük ki.
A pihentetett tészta felét nyújtsuk ki, terítsük el rajta a kihűlt gyümölcsragut, majd fedjük le a tészta másik felével. Szurkáljuk meg villával, és ha szeretnénk, hogy szép fényes legyen a teteje, kenjük le egy tojással.
180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt, szeleteljük és porcukorral megszórjuk.
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: