Szeretem a húsvétot. Ilyenkor már általában kellemesen meleg odakint az idő, bújnak, vagy akár már pompáznak is a virágok, a játszint, a tulipán, a nárcisz. Az egész természet éledezik, végre nem korán sötétedik.
Emellett szeretem a húsvéti ételeket, a sonkát, a főtt tojást, a tormát, a friss retket. Ezek az ételek a leginkább friss, foszlós fonott kaláccsal a legfinomabbak. Már régebben is próbálkoztam, voltak jobb, rosszabb kísérletek (mint pl a tavalyi), így idén már jó előre tartottam egy próbasütést.
Ezzel a recepttel nagyon meg vagyok elégedve, a tésztát már ebben a citromos-epres kalácsban is használtam és most is bevált, ezért osztom meg Veletek is.
Ebből a mennyiségből 2 közepes forma fonott kalács lesz.
Foszlós fonott kalács
500 gramm finomliszt
100 gramm rétesliszt
90 gramm cukor
9 gramm só
1 ek. tejpor
1 tojás
200 gramm tej
200 gramm tejszín
28 gramm friss élesztő
1 tojás a kenéshez
Az élesztőt egy kis cukros, langyos tejben felfuttatjuk. Egy dagasztótálba kimérjük a többi hozzávalót, és végül a felfuttatott élesztővel együtt lágy, ruganyos tésztává dagasztjuk. Ha lágy lenne, adjunk még hozzá pluszban lisztet.
Húzzunk egy nejlon szatyrot a tálra, és meleg helyen kelesszük a duplájára.
A kalács hatos fonással készült, amihez ide teszek egy kis segítséget. Ha az ember ráérez a technikára, egyáltalán nem túl bonyolult. 🙂 A tésztát mérleggel osztottam 6 egyenlő részre, hogy biztosan szimmetrikus legyen a kalácsunk.
A fonott kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és letakarva duplájára kelesztjük. Lekenjük a felvert tojással, és 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Lezárva pár napig puha marad. Ha pedig nem fogyna el, itt egy jó kis kalácspuding recept a szikkadt kalács felhasználásához. 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek