SÜTIZŐ

Julia Child és az ő híres csokitortája

 

 

Egy ideje már nem éreztem magamban olyan nagy kedvet az új sütemények próbálgatásához és a blogoláshoz, ezért is írtam jóval kevesebb receptet mostanában.

Azonban Levendula Lány facebook oldalán láttam egy posztot egy filmről, a Julie és Julia-t. Tegnap este megnéztem, és úgy látszik, hogy Julia Child nem csak a filmbéli Julie-t inspirálta, de én is kedvet kaptam az újbóli sütkérezéshez. Mivel ebben a nyári hidegben még jól is esik bekapcsolni a sütőt, egy csokitortára esett a választásom. 

Gyors és egyszerű recept, és igazából finom lett, de én azt hittem, hogy picit browniesabb lesz az állaga. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy én étcsoki helyett tejcsokit használtam, mert a gyereknapi óriás Milka csokik még nem fogytak el teljesen, és a rumot is vaníliára cseréltem, mert az jobban illik a tejcsoki ízéhez. Lehet, hogy étcsokival ragacsosabb és lágyabb lett volna, de az is lehet, hogy pár perccel hamarabb ki kellett volna vennem a sütőből.

Egy szó mint száz, így is egy finom mandulás piskótát kaptam tejcsokimázzal, de azt hiszem, ez nem az igazi Julia Child-os torta, amit a filmben is készítettek. Én a recpet kétharmadát készítettem, mert kisebb a tortaformám, de legközelebb az egész adagot fogom, így már leírni is azokat a mennyiségeket írom.

 

 

Julia Child (tej)csoki tortája

110 g tejcsokoládé
2 ek. vanília aroma
110 g lágy vaj
120 g cukor
3 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
csipet só
40 g őrölt mandula
1/4 tk. mandula kivonat
90 g liszt

 

A máz:
30 g tejcsoki
1 ek. vanília aroma
3 ek. vaj

 

 

A vajat keverjük habosra a cukorral és a tojások sárgájával. Ha elfelejtem időben kivenni a vajat a hűtőből, akkor mikróban 15 mp alatt picit szoktam rajta “olvasztani”, hogy könnyen ki tudjam habosítani, most is így jártam el.

Eközben a csokit mikróban vagy vízgőz felett megolvasztjuk, hozzá keverjük a vanília és a mandula aromát, majd a habos cukros-vajas-tojásos masszához keverjük.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd az őrült mandulával és liszttel felváltva óvatosan a csokis masszához keverjük.

Egy 20 cm-es tortaformát kivajazunk és kilisztezünk, és beleöntjük a tésztát. Picit húzzuk fel a forma szélére, hogy a közepén keletkezzen egy mélyedés, ettől elméletileg nem lesz olyna puklis, mint az enyém lett. 🙁

180 fokos sütőben 25 perc alatt (bár nekem lehet, hogy 20 is elég lett volna) készre sütjük. A sütőből kivéve még 10 percig pihentetjük, majd kiborítjuk egy tortatálra.

A máz hozzávalóit összeolvasztjuk és összekverjük, majd bevonjuk vele a tortát. Díszítésként én szeletelt mandulát szórtam rá.

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás