Egy ideje már nem éreztem magamban olyan nagy kedvet az új sütemények próbálgatásához és a blogoláshoz, ezért is írtam jóval kevesebb receptet mostanában.
Azonban Levendula Lány facebook oldalán láttam egy posztot egy filmről, a Julie és Julia-t. Tegnap este megnéztem, és úgy látszik, hogy Julia Child nem csak a filmbéli Julie-t inspirálta, de én is kedvet kaptam az újbóli sütkérezéshez. Mivel ebben a nyári hidegben még jól is esik bekapcsolni a sütőt, egy csokitortára esett a választásom.
Gyors és egyszerű recept, és igazából finom lett, de én azt hittem, hogy picit browniesabb lesz az állaga. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy én étcsoki helyett tejcsokit használtam, mert a gyereknapi óriás Milka csokik még nem fogytak el teljesen, és a rumot is vaníliára cseréltem, mert az jobban illik a tejcsoki ízéhez. Lehet, hogy étcsokival ragacsosabb és lágyabb lett volna, de az is lehet, hogy pár perccel hamarabb ki kellett volna vennem a sütőből.
Egy szó mint száz, így is egy finom mandulás piskótát kaptam tejcsokimázzal, de azt hiszem, ez nem az igazi Julia Child-os torta, amit a filmben is készítettek. Én a recpet kétharmadát készítettem, mert kisebb a tortaformám, de legközelebb az egész adagot fogom, így már leírni is azokat a mennyiségeket írom.
Julia Child (tej)csoki tortája
A vajat keverjük habosra a cukorral és a tojások sárgájával. Ha elfelejtem időben kivenni a vajat a hűtőből, akkor mikróban 15 mp alatt picit szoktam rajta “olvasztani”, hogy könnyen ki tudjam habosítani, most is így jártam el.
Eközben a csokit mikróban vagy vízgőz felett megolvasztjuk, hozzá keverjük a vanília és a mandula aromát, majd a habos cukros-vajas-tojásos masszához keverjük.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd az őrült mandulával és liszttel felváltva óvatosan a csokis masszához keverjük.
Egy 20 cm-es tortaformát kivajazunk és kilisztezünk, és beleöntjük a tésztát. Picit húzzuk fel a forma szélére, hogy a közepén keletkezzen egy mélyedés, ettől elméletileg nem lesz olyna puklis, mint az enyém lett. 🙁
180 fokos sütőben 25 perc alatt (bár nekem lehet, hogy 20 is elég lett volna) készre sütjük. A sütőből kivéve még 10 percig pihentetjük, majd kiborítjuk egy tortatálra.
A máz hozzávalóit összeolvasztjuk és összekverjük, majd bevonjuk vele a tortát. Díszítésként én szeletelt mandulát szórtam rá.
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: