Ha valahová sütit kell vinnem, ahová nehézkes a szállítás, nem tudom megoldani a süti hűtését, jó pont, ha lehet kultúráltan enni és nagy adag is gyorsan megvan, akkor mindig az egyensúly sütihez nyúlok.
Ez a süti sok országban megjelenik, az angoloknál pound cake-nek, a franciák quatre quarts-nak nevezik. Mindegyik név a mennyiségek arányára utal, ugyanis a süti titka, hogy minden alapanyagból ugyanolyan súlyú kell hozzá.
Én általában vaj párti vagyok, de amikor a suliba három tepsinyit sütöttem, elszámoltam magam, és az utolsóba már csak margarin maradt. Valamiért ez a süti jobban ízlett a margarinos verzióban, úgyhogy azóta azzal készítem.
Most sárgabarackot és diót tettem bele, mert az volt otthon, de készülhet magában, csokimázzal vagy cukormázzal, bármilyen gyümölccsel, dúsíthatjuk kókusszal vagy magvakkal, a nagyon édesszájúak pedig akár lekvárt vagy valamilyen krémet vagy pudingot is főzhetnek rá.
Igazi jolly joker recept. 🙂
Sárgabarackos-diós egyensúly süti
5 tojás
250 g cukor
250 g vaj vagy margarin
250 g liszt
1 tk vanília aroma (vagy egy csomag vaníliás cukor)
1/2 tasak sütőpor
5-6 szem sárgabarack
1 marék dió
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához adjuk a puha vajat vagy margarint, a cukrot és a vaníliát, és habosra keverjük. Ha elfelejtem időben kivenni a vajat a hűtőböl, akkor 30 mp-re beteszem feldarabolva a mikróba, és már jó is az állaga. Most is így jártam el, mert a kedvesen este gondosan eltette a szándékosan kint hagyott vajat. 🙂
A cukros-tojásos masszához keverjük a lisztet és a sütőport is.
Egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és óvatosan ezt is a tésztához adjuk.
A sárgabarackot kimagozzuk és kisebb darabokra vágjuk, ha kell, akkor a diót is felaprítjuk.
Egy sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük a tésztát, rászórjuk a gyümölcsöt és a diót, és 180 fokos sütőben nagyjából 30-35 perc alatt készre sütjk.
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: