Bár a múlt hétvégén két tortát is elpusztítottunk tesóm és anyum szülinapjának apropóján, hét közepén mégis csillapíthatatlan vágyat éreztem egy jó kis sütemény után, úgyhogy egyszerűen muszáj volt készítenem egyet.
Az elképzelés gyorsan megszületett, valami citromos, firssítő, nem túl édes süti, ami nem túl krémes, de nem is túl száraz. Néhány citromos pite receptet átböngészve végül Sutisdobozoom sült pitéjére esett a választásom. Sajnos már csak a nagy szorgoskodás közepette vettem észre, hogy nincsen otthon kellő mennyiségű porcukrom, ezért kristálycukrot használtam a töltelékhez, de így is nagyon finom lett. 🙂
Extra tipp egy kis tejszínhab a tetejére. Eredetileg gyümölcsleveshez vettem, de hát ha nem használom el, megromlik a hűtőben, azt meg nem hagyhatom, nem igaz? 🙂
Hozzávalók
Tészta:
170 g puha vaj
90 g porcukor
190 g liszt
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
Töltelék:
4 tojás
150 g cukor
2,5 citrom reszelt héja
85 g liszt
3 citrom leve
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Egy nagyon lágy tésztát kapunk, amit egyszerűen csak nyomkodjunk bele egy 22 cm-es piteformába, kivajazni sem kell előtte.
Fektessünk a nyers tésztára egy sütőpapírt és béleljük ki szárazbabbal vagy rizzsel. Én ezt a lépést azért iktattam be, mert sütés közben elkezdett lemászni a piteformám oldaláról a tészta.
180 fokos sütőben süssük a tésztát 10 percig.
Közben elkészítjük a tölteléket. A tojásokat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a citromok héját és levét, majd sűrítsük be a liszttel. Öntsük az elősütött tésztára, és süssük még 15-20 percig, amíg a töltelékünk megszilárdul.
Ha kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk. 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: