SÜTIZŐ

Villámgyors vacsora: Tarjás, zöld hagymás galette

 

 

Már akkor tudtam, hogy el kell készítenem ezt a finomságot, amikor először szembe jött velem a Pinteresten a képe. Elhatároztam, hogy vasárnap elkészítem egy ráérős reggelinek, ám a sors, vagyis a Kedvesem keresztül húzta a számításaimat, amikor kitalálta, hogy inkább Ikeázzunk vasárnap. Így a reggeli gyors vacsorává változott, de farkaséhesen egy szaladgálós nap végén is nagyon jól esett.

Próbáltam már a galettét, és már akkor megnyert a gyorsaságával és a variálhatóságával, de sós verziót még most készítettem először. Kétféle készült, az otthon fellelhető alapanyagoknak megfelelően, egy tormás-tarjás-zöldhagymás, és egy juhtúrós-tarjás-zöldhagymás. Talán az első variáció ízlett jobban, bár tény, hogy mindig abból akartam még egy szeletet, amit éppen kóstoltam. Kedvesem 10/9-re értékelte, ami nála nagy elismerés, kevés étel üti meg ezt a szintet. 🙂

És hogy mennyi is az a villámgyors? Sütéssel együtt nagyjából fél óra alatt készen is van. 🙂

 

 

 

 

Tarjás-zöldhagymás galette

Tésztához:

250 g finomliszt
 120 g vaj
 1,5 dl natúr joghurt
 
+ 1 felvert tojás a kenéshez
 
A feltéthez:
 3 dl tejföl
 3 szál újhagyma
 20 g füstölt-főtt tarja 
2 ek torma vagy 100 g juhtúró
 só, őrölt bors ízlés szerint

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és betesszük a hűtőbe, amíg előkészítjük a feltétet. A sütőt közben melegítsük elő 200 fokra.

A tarját kockázzuk össze és picit pirítsuk meg. A hagymát mossuk meg és karikázzuk fel. A tejföl felét pedig keverjük el a tormával.

A tésztát 4 részre osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tormás verziót tormás tejföllel kentem meg, és erre halmoztam a tarját és a hagymát. Ügyeljünk rá, hogy a kör szélén egy vékony sávot hagyjunk szabadon, ezt ugyanis vissza kell majd hajtani, mint ahogy a képen is látszik.

A juhtúrós verizónál a tésztát sima tejföllel kentem meg, sóztam, borsoztam, erre került a tarja és a hagyma, végül a juhtúró. Ennek is fel kell majd hajtani a szélét.

A megtöltött galettéket megkejnük a felvert tojással, és sütőpapírral bélelt tepsiben körülbelül 10 perc alatt szép pirosra sütjük. 🙂

Ez az adag nekünk két evésre volt elég, szóval nagyjából 4 fő tud belőle jól lakni.

A receptért köszönet Gabriellának. 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás