Már akkor tudtam, hogy el kell készítenem ezt a finomságot, amikor először szembe jött velem a Pinteresten a képe. Elhatároztam, hogy vasárnap elkészítem egy ráérős reggelinek, ám a sors, vagyis a Kedvesem keresztül húzta a számításaimat, amikor kitalálta, hogy inkább Ikeázzunk vasárnap. Így a reggeli gyors vacsorává változott, de farkaséhesen egy szaladgálós nap végén is nagyon jól esett.
Próbáltam már a galettét, és már akkor megnyert a gyorsaságával és a variálhatóságával, de sós verziót még most készítettem először. Kétféle készült, az otthon fellelhető alapanyagoknak megfelelően, egy tormás-tarjás-zöldhagymás, és egy juhtúrós-tarjás-zöldhagymás. Talán az első variáció ízlett jobban, bár tény, hogy mindig abból akartam még egy szeletet, amit éppen kóstoltam. Kedvesem 10/9-re értékelte, ami nála nagy elismerés, kevés étel üti meg ezt a szintet. 🙂
És hogy mennyi is az a villámgyors? Sütéssel együtt nagyjából fél óra alatt készen is van. 🙂
Tarjás-zöldhagymás galette
Tésztához:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és betesszük a hűtőbe, amíg előkészítjük a feltétet. A sütőt közben melegítsük elő 200 fokra.
A tarját kockázzuk össze és picit pirítsuk meg. A hagymát mossuk meg és karikázzuk fel. A tejföl felét pedig keverjük el a tormával.
A tésztát 4 részre osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tormás verziót tormás tejföllel kentem meg, és erre halmoztam a tarját és a hagymát. Ügyeljünk rá, hogy a kör szélén egy vékony sávot hagyjunk szabadon, ezt ugyanis vissza kell majd hajtani, mint ahogy a képen is látszik.
A juhtúrós verizónál a tésztát sima tejföllel kentem meg, sóztam, borsoztam, erre került a tarja és a hagyma, végül a juhtúró. Ennek is fel kell majd hajtani a szélét.
A megtöltött galettéket megkejnük a felvert tojással, és sütőpapírral bélelt tepsiben körülbelül 10 perc alatt szép pirosra sütjük. 🙂
Ez az adag nekünk két evésre volt elég, szóval nagyjából 4 fő tud belőle jól lakni.
A receptért köszönet Gabriellának. 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: