Két éve, egy őszi napon készítettem először hand pie-t, és a szerelem azóta is tart. Akkor nagyon bevált, fahéjas almával és karamellel, majd próbálkoztam egy sütőtökös változattal is, de ezeken kívül is gyakran készítem.
Az isteni, omlós tésztakorongokba pont megfelelő mennyiségű töltelék fér. A hagyományos pitével ellentétben pici és kompakt, csak felkapunk egyet, és már élvezhetjük is.
Nemrég láttam az instagramon egy málnás-fügés verziót, és már azonnal mentettem is el, és tudtam, hogy ki kell próbálnom. Sajnos friss fügét az összes piacos nénit bejárva sem találtam, így aszaltból készítettem, de így is remekül illett a nyáron leszüretelt és lefagyasztott málnához. Nagyon különleges, őszies, de mégis könnyed ízvilágú lett.
Szerettük. 🙂
Málnás-fügés minipite
Tészta:
150 gramm liszt
115 gramm hideg vaj
1/2 tk só
1/2 ek. cukor
3 ek. jéghideg viz
Töltelék:
250 g málna
150 g aszalt füge
2 ek cukor
1 tk citromlé
1 csapott tk étkezési keményítő
A tetejére:
1 tojás
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Ügyeljünk rá, hogy minden hozzávaló hideg legyen, és minél rövidebb ideig melegítsük a kezünkkel. A kész tésztát csomagoljuk folpackba, és pihentessük legalább 1 órán keresztül hűtőben.
Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. A fügét vágjuk kis kockákra. Keverjük össze a málnával, a cukorral és a citromlével. Néhány perc alatt főzzük össze, és a végén keverjük hozzá a keményítőt is. Hagyjuk kihűlni, mert ha melegen töltenénk be, megolvasztaná a tésztában lévő vajat.
A pihentetett tésztát nyújtsuk 5 mm vastagságúra lisztezett deszkán. Én most félköröket készítettem, de lehet kör alakú, csillag alakú, bármilyen formájú tésztát is megtölteni. A félkörhöz egy viszonylag nagyobb befőttesüveg szájával köröket szaggattam (de versenyben volt a porcukor szitám is, legyünk bátran kreatívak a tésztaszaggatásnál) és a képzeletben megfelezve a felére halmoztam a kihűlt tölteléket. Ráhajtottam a tészta másik felét, kicsit összenyomkodtam, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem a pitéket. A tetejükön apró vágásokat ejtettem, hogy a képződő gőz távozhasson, majd lekentem egy felvert tojással.
180 fokos sütőben, 20 perc alatt készre sültek.
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: