Még évekkel ezelőtt akadt a kezembe Mireille Guiliano: A francia nők nem híznak című könyve, ami a boldog, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz ad tippeket és inspirációt. A könyvet olvasva az embernek óhatatlanul az az érzése támad, hogy ő is párizs utcáin libben ide-oda, és ízig-vérig francia nő. Elsősorban én is emiatt a szemléletformáló, szeretem hangulata miatt veszem elő időről időre a könyvespolcomról. Az írónő az étkezés, és az élet minden területén a minőséget helyezi a mennyiség fölé. A franica nő nem eszik zsírszegény, cukormentes, bármimentes ételeket, ellenben piacról vásárolja a friss zöldségte, halat és gyümölcsöt. Minden étkezés egyedi és megismételhetetlen, tele ízekkel és persze értékes tápanyagokkal. Nem hangzik rosszul, ugye? 🙂
A könyv számtalan receptet is kínál azoknak, akik az olvasottakat ki is szeretnék próbálni. Én is évek óta szemezek egy sütőtökös pite recepttel a könyvből, amire valamiért eddig nem tudtam rászánni magam. Viszont idén arra gondoltam, hogy indítok egy új sorozatot itt a blogon, ahol minden hónapban elkészítek egy olyan receptet, amit egy könyvben olvastam. Itt most elsősorban nyilván nem szakácskönyvekre gondoltam :), hanem olyan regényekre, novellákra, amelyek receptet is tartalmaznak. Van pár könyv a tarsolyomba, de aki tud ilyen könyvet ajánlani, azt szívesen fogadom. 🙂
De lássuk is a receptet. Már olvasva is megfogott az igényessége, hogy egyszerű elkészíteni, de mégis van benne valami kis csavar. Az egész harmonikusnak és persze finomnak tűnt. Nos, tényleg nem csalódtam. Bár én nem vagyok jóban a sült sütőtök ízével, csak nyersen és sósan szeretem, ebben a pitében egyáltalán nem dominált. Olyan süti ez, aminek minden falatkáját kiélvezi az ember.
Sütőtökös pite mogyoróval
A pitetésztához:
80 g. liszt
1 ek. cukor
6 ek. hideg vaj
1 1/2 ek. hideg víz
csipet só
A töletékhez:
50 g. őrölt mogyoró
45 g. barnacukor
2 ek. lágy vaj
110 g. sütőtök
2 egész tojás és 1 sárgája
1 ek. liszt
120 g. barnacukor
1/4 kk. fahéj
1/4 kk. szegfűszeg
1/2 kk. só
200 ml. sűrű tejszín
A tészta hozzávalóiból gyors, határozott mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Ha összeállt, már jó is, fontos, hogy minden alapanyag hideg legyen és a vaj ne olvadjon meg a kezünk között, amíg a tésztát készítjük. Ezután folpackba csomaguljuk, és legalább 4 órára, de akár egész éjszakára is, hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztából lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy 20 centiméter mély sütőformába egyengetjük. Megszúrkáljuk, és 10 percig vakon sütjük 200 fokra előmelegített sütőben, ami annyit tesz, hogy a tésztát beborítjuk egy sütőpapírral, és teletöltjük babbal vagy lencsével vagy sütőgyönggyel. Ennek az a célja, hogy a tészta megtartsa az alakját, amíg sül, és ne púposodjon fel.
Amíg sül, elkészítjük a tölteléket, ami két régetből fog állni. Először a darált mogyorót összekeverjük a cukorral és az olvadt vajjal, ez megy alulra. Ha letelt a 10 perc, távolítsuk el a tésztáról a nehezéket és a sütőpapírt, és simítsuk rá a mogyorós masszát. 220 fokos sütőben újabb 10 perc következik.
Ezalatt elkészítjük a töletlék másik rétegét. A sült tökhöz keverjük a tojásokat, a cukrot, a lisztet és a fűszereket, végül a sót és a tejszínt. A mogyorós rétegre öntjük, és további 45 perc alatt készre sütjük.
Nekem ez a töltelék mennyiség soknak bizonyult, de mivel nem dobunk ki semmit, egy csodás, új desszert született. A tejszínes sütötököt szuflé formákba öntve és megsütve egy önmagában is teljes értékű finomságot kaptam.
A pite szobahőmérsékleten a legjobb, így fogyasztás előtt 15 perccel vegyük ki a hűtőből, hogy kicsit felmelegedhessen, és adjunk hozzá frissen vert házi tejszínhabot, ami megkoronázza desszertünket. 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: