SÜTIZŐ

Sóskaramellás torta szülinapra

 

Nemrég családi összejövetelt tartottunk unokatesóm nagykorúvá válásának apropójából. Ezek a november végi szülinapi alkalmak számomra mindig összeforrtak a bensőséges, karácsonyi várakozás kezdetével.

Kreatív, mindig alkotó gyerekként régebben mindig egy saját készítésű adventi naptárral leptem meg az ünnepeltet, ami pár éve már szépen lassan egy szülinapi tortává alakult.

Tavaly sajnos valamiért kimaradt a családi ünneplés, így idén nagy izgalommal vártam, hogy a kis csipet-csapat ismét kocsiba pattanjon, és együtt ünnepeljünk. A torta tekintetében egy sóskaramellás darabra esett a választásom, melyet habcsókkal, tejkaramellával és grillázzsal díszítettem.

Az utóbbi időben sok új technikát és apró trükköt lestem el a torták készítése terén, melyeket bevetve egészen elégedett lettem a végeredménnyel. 🙂

Az ízösszeállítás pedig szerencsére az egész család tetszését elnyerte, így bekerül a repertoárba. Nem csak szülinapra, de akár karácsonyra is jó választás lehet.

 

 

Sóskaramellás torta

A piskótához:

2*105 g szobahőmérsékletű vaj

2*40 ml olaj

2*175 g cukor

2*3  tojás + 2*1 tojássárgája

2*100 g tejföl

2*225 g liszt

2*1 csipet só

2*0,5 csomag sütőpor

 

A sóskaramellához:

100 g cukor

50 g vaj

80 ml tejszín

1 nagy csipet só

 

A mascarponehabhoz:

250 g mascarpone

100 g porcukor

1 csomag vaniliás cukor

250 g 30%-es tejszín

1 cs habfixáló

 

A tészta két körben sütöttem meg, mert sajnos csak egy tortaformám van. Ha ti is ebben a cipőben jártok, akkor egyszerre csak 1 adagot keverjetek be a tésztáből, süssétek, várjátok meg, amíg kihűl, majd jöhet a másik adag. Ha van két formátok, akkor szerencsések vagytok, és egyszerre is meg tudjátok sütni a piskótát. 🙂

Szóval a tojásoakt kihabosítjuk  a cukorral, majd tovább habosítjuk a vajjal. Hozzákeverjük a tejfölt és az olajat, majd beleszitáljuk a sóval és sütőporral elkevert lisztet. Az egyik trükk most következik, ugyanis a tortaforma alját sütőpapírral bélelem, oldalát formaleválasztó sprayvel fújom be, és amikor beleöntöm a tésztát, a szélét jó alaposan felhúzom a forma legtetejéig. Nem baj, ha egy nagy lyuk marad a közepén, úgyis az a része emelkedik a legjobban. Ezzel a technikával nekem most csak nagyon picit lett púpos a piskótám.

18 centis tortaformában, 180 fokos sütőben kb 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrízzük. Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni. 

Ezután ismételjük még egyszer a műveletet, és kisütünk még egy adag piskótát. Ezt a műveletet nyugodtan végezhetjük egy nappal a torta összeállítása előtt is.

Mindkét lapot 2 felé vágjuk.

A karamellhez megolvasztjuk a cukrot, és amikor már aranybaran, a tűzről levéve óvatosan elkeverjük a vajjal, a sóval és a tejszínnel. Lassú tűzön addig kevergetjük, amíg újra feloldódik, majd ezt is hagjyuk kihűlni.

A krémhez a mascarponét kikeverjük a cukorral. A tejszínhabot felverjük a habfixálóval, és óvatosan a mascarponéhoz keverjük.

Ezután következik a torta összeállítása. Mindegyik rétegre kenünk egy adag karamellt majd krémet. Erre jöhet a tészta, karamell, krém, és így tovább. Végül a maradék krémmel körbekenjük a tortát.

Most jön a követkeő trükk: Ehhez a csurgatott díszítéshez alaposan ki kell hűteni a tortát, így én egy éjszakát pihentettem a fagyasztóban a már betöltött, körbekent tortát.

Következő trükk a karamell tortára juttatása: Egy sütőpírból vágjunk egy háromszöget,  és a leghosszabb oldala mentén tekerjük tölcsérré. Megtöltjük a karamellel, a végét behajtjuk, és vágunk rá egy pici lyukat. Ezzel a technikával nagyon pontosan és precízen lehet dolgozni, a mézeskalácsoknál is ezt fogom majd használni. 🙂

Itt egy kis videós segítség hozzá: papírtölcsér készítése.

A fagyasztóból kivett torta szélére csorgatjuk a karamellt, úgy, hogy kicsit lefollyon az oldalán, és tetszés szerint díszítjük a tortánkat. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás