SÜTIZŐ

Egy könyv, egy recept: A karácsonyi lakoma koronája, a macaron

 

Decemberre volt egy betervezett könyvem, ami bár nem karácsonyi, de a szívemnek nagyon kedves. Azonban facebookon megláttam Hanna posztjában a Karácsonyi lakoma című könyvet, és belelapozva nagyon megtetszett a  hangulata. Rövid,  bájos történetek, pont mint egy karácsonyi romantikus filmben, ahol egy kis kavarodás után a végén mindenki megtalálja élete szerelmét. Nem túl magas irodalom, de ezeknek a sztoriknak a varázsa nem is ebben rejlik. A ropogó tűz a kandallóban, a kibékülő család, akik körbe ülik a nagy asztalt, a karácsonyi készülődés, sütés-főzés, az élet élvezete azonban felébresztik bennünk a karácsony szellemét. (tovább…)

Ha inkább készítenél valamit….5 gasztroajándék karácsonyra

 

 

Karácsonyra a szeretteimet már évek óta valami házi finomsággal lepem meg. Nincs ellenvetésem a bolti bonbonok, csokoládék vagy borok ellen sem, csupán szórakoztat ezeknek az elkészítése. November közepén már lázas inspirálódás, böngészés, ötletgyújtés veszi kezdetét, amit számolgatás, bevásárlás, végül a kivitelezés követ. Közben karácsonyi zenét hallgatok, és nem lennék őszinte, ha nem írnám hozzá az idillhez az egy-egy rosszul sikerült próbálkozás utáni elkeseredést majd újbóli erőre kapást. Számomra ez mind-mind hozzá tartozik az ünnepi készülődéshez. (tovább…)

Karácsonyi főpróba: Mákos és diós bejgli

 

Gyerekkoromban  a karácsony elengedhetetlen süteménye a gyümölcskenyér és a mézeskalács volt. Az adventi időszak kezdetén sütöttünk belőlük egy-egy adagot, ami megédesítette a várakozást. A szentestére szánt sütemény mindig változott, de a bejgli valamiért sosem került be a repertoárba. Nagymamám készített ugyan kelt tésztából diós és mákos kalácsot, de kiskoromban nem igazán voltak kedvenceim a csonthéjasokból készült édességek. (tovább…)

Sóskaramellás torta szülinapra

 

Nemrég családi összejövetelt tartottunk unokatesóm nagykorúvá válásának apropójából. Ezek a november végi szülinapi alkalmak számomra mindig összeforrtak a bensőséges, karácsonyi várakozás kezdetével.

Kreatív, mindig alkotó gyerekként régebben mindig egy saját készítésű adventi naptárral leptem meg az ünnepeltet, ami pár éve már szépen lassan egy szülinapi tortává alakult. (tovább…)

Hókifli variációk: marcipános-narancsos

 

Két éve nagyon népszerű volt ebben az időszakban a hókifli, és mindenki olyan ínycsiklandozóan írt róla, hogy én sem tudtam ellenállni. Viszont otthon nálunk valamiért nem volt része a karásonyi süti repertoárnak, ezért elkezdtem bújni az internetet a megfelelő receptért. Készült hagyományos verzió is, de kutatásom közben ráakadtam erre a gyöngyszemre a Sütisdobozoom oldalán. Már olvasva is éreztem, hogy a marcipán és a narancs olyan ünnepi kombinációt alkot majd, amit muszáj kipróbálnom. A kis kiflik akkor olyan jól sikerültek, hogy már csak pár darab jutott el belőlük az ajándékba szánt sütisdobozokba. (tovább…)

Egy könyv egy recept: Sütőtökös pite, amitől a francia nők nem híznak

Még évekkel ezelőtt akadt a kezembe Mireille Guiliano: A francia nők nem híznak című könyve, ami a boldog, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz ad tippeket és inspirációt. A könyvet olvasva az embernek óhatatlanul az az érzése támad, hogy ő is párizs utcáin libben ide-oda, és ízig-vérig francia nő. Elsősorban én is emiatt a szemléletformáló, szeretem hangulata miatt veszem elő időről időre a könyvespolcomról. Az írónő az étkezés, és az élet minden területén a minőséget helyezi a mennyiség fölé. A franica nő nem eszik zsírszegény, cukormentes, bármimentes ételeket, ellenben piacról vásárolja a friss zöldségte, halat és gyümölcsöt. Minden étkezés egyedi és megismételhetetlen, tele ízekkel és persze értékes tápanyagokkal. Nem hangzik rosszul, ugye? 🙂 (tovább…)

Kakaós kalács nosztalgiával fűszerezve

 

Az ősz a kedvenc hónapom. Szeretem az utolsó meleg napokat, a színes faleveleket, hogy korán sötétedik és este be lehet kuckózni egy könyv mellé vagy egy közös filmnézésre a tévé elé. Ez a hangulat számomra egy adag friss kakaós kaláccsal és egy bögre tejjel az igazi, a meleg nappaliban, miközben a kandallóban ég a tűz. (tovább…)

Málnás-fügés minipite

 

Két éve, egy őszi napon készítettem először hand pie-t, és a szerelem azóta is tart. Akkor nagyon bevált, fahéjas almával és karamellel, majd próbálkoztam egy sütőtökös változattal is, de ezeken kívül is gyakran készítem.

Az isteni, omlós tésztakorongokba pont megfelelő mennyiségű töltelék fér. A hagyományos pitével ellentétben pici és kompakt, csak felkapunk egyet, és már élvezhetjük is. (tovább…)

Egyszerű de nagyszerű: Piskótatekercs fűszeres szilvalekvárral

 

Szerintem nincs olyan, aki ne ismerné a piskótatekercset. Ez az édesség általában még a menzán is finom, egyszerű, de nagyszerű íze miatt örök kedvenc süti. Otthon sem nehéz elkészíteni, gyorsan elkészül, általában minden szokott lenni hozzá a kamrában, így igazi jolly joker süti ha hirtelen vendégek toppanak be, vagy egyszerűen csak szűnni nem akaró, csillapíthatatlan édességvágy tör ránk. (tovább…)

Villámgyors vacsora: Tarjás, zöld hagymás galette

 

 

Már akkor tudtam, hogy el kell készítenem ezt a finomságot, amikor először szembe jött velem a Pinteresten a képe. Elhatároztam, hogy vasárnap elkészítem egy ráérős reggelinek, ám a sors, vagyis a Kedvesem keresztül húzta a számításaimat, amikor kitalálta, hogy inkább Ikeázzunk vasárnap. Így a reggeli gyors vacsorává változott, de farkaséhesen egy szaladgálós nap végén is nagyon jól esett. (tovább…)

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás