Igazából soha nem értettem, hogy miért hívják őszapónak ezt a kis pogácsát….a fehér sajtszakállával engem inkább a Télapóra emlékeztet. 🙂 Bár továbbgondolva az ősz lehet, hogy az apó hajszínére, és nem a hónapra utal…
Mindegy is, bárhonnan is ered a neve, ez az egyik kedvenc sós sütim. Bár tény és való, hogy elég macerás az elkészítése, de néha olyan jól esik egy kis krémes sós süti a pogácsák és szárazabb rágcsák után.
Ebből a mennyiségből elég nagy adag lesz, de azt hiszem mindent elárul erről a kis apróságról, hogy a család még így is kért belőle ismétlést, és a héten kétszer is meg kellett sütnöm. Bátran ajánlom annak, aki még nem próbálta. 🙂
Őszapó
Tészta:
250 g margarin
400 g liszt
1 doboz tejföl
100 g reszelt sajt (én trappistát szoktam használni hozzá)
csipet só
Krém:
4 tojás sárgája
4 ek. liszt
3 dl tej
pici só
200 g vaj
150 g reszelt sajt
Hempergetéshez:
100 g reszelt sajt
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy nejlonzacskóban vagy fóliával lefedve legalább 3 órán keresztül pihentetjük a hűtőben.
Közben elkészíthetjük a krémet. A tojások sárgáját elkeverjük a liszttel, és kis részletekben, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a meglangyosított tejet. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A vajat habosra keverjük a sóval és a sajttal. Célszerű pár órával felhasználás előtt kivenni a vajat a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Részletekben adjuk hozzá a lisztes-tojássárgás-tejes részt.
A tésztát lisztezett deszkán kb 2 mm vastagra nyújtuk, majd egy kis pogácsaszaggatóval apró korongokat szaggatunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, és 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.
Végül két korongot egy kis krémmel összeragasztunk, meghempergetjük a reszelt sajtban, és ezt ismételjük még vagy százszor. 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: