Ha inkább készítenél valamit….5 gasztroajándék karácsonyra
Karácsonyra a szeretteimet már évek óta valami házi finomsággal lepem meg. Nincs ellenvetésem a bolti bonbonok, csokoládék vagy borok ellen sem, csupán szórakoztat ezeknek az elkészítése. November közepén már lázas inspirálódás, böngészés, ötletgyújtés veszi kezdetét, amit számolgatás, bevásárlás, végül a kivitelezés követ. Közben karácsonyi zenét hallgatok, és nem lennék őszinte, ha nem írnám… Tovább »
Szerintem nincs olyan, aki ne ismerné a piskótatekercset. Ez az édesség általában még a menzán is finom, egyszerű, de nagyszerű íze miatt örök kedvenc süti. Otthon sem nehéz elkészíteni, gyorsan elkészül, általában minden szokott lenni hozzá a kamrában, így igazi jolly joker süti ha hirtelen vendégek toppanak be, vagy egyszerűen csak szűnni nem akaró,…
Szenteste créme brulée-t készítettem az ünnepi vacsora megkoronázásaként. A franciák méltán híres desszertjének flancos neve senkit ne riasszon el. Bár szerintem valóban egy elegáns, letisztult, ugyanakkor egy végtelenül egyszerű desszertről van szó, amit igazán nem nehéz elkészíteni. Azonban az ízével és a megjelenésével, az állagával igazán különlegessé tehet minden alkalmat....
Az úgy kezdődött, hogy kaptunk egy fonott kalácsot, azonban nem volt otthon sem elég baracklekvár, sem elég méz a reggelihez, úgyhogy jött az ötlet, hogy készüljön belőle kalácspuding....
A somlói galuska az egyik örök kedvenc édességem, legalábbis mióta először készítettem el otthon egy régi szakácskönyv alapján. ...
A reggeli teázgatásaink mellé mindig kell valami édesség, hiszen mégiscsak jobban indul úgy az ember napja. 🙂...
Bevallom, hogy régebben nem szerettem a krémest, mert a cukrászdák többségében ilyen agyonzselatinozott, ízetlen valami, ezért mindig mást választottam. Aztán egyszer a Stühmer cukrászdában Makláron anyu vagy apu krémest rendelt. Már kinézetre sem a megszokott volt, ízre pedig valami leírhatatlan. Apró vaníliamagok, finom, krémes állag…ekkor jött a felismerés, hogy ezt bizony így is lehet,…
Tejberizst készíteni általában mindenki tud, az első receptek egyike, amit megtanulunk. Emlékszem, hogy még általános iskolás voltam, amikor anyukám megmutatta nekem, tej, víz, hogy megfőjön a rizs, cukor és persze a rizs. Otthon mindig kakaóval és fahéjjal ettük, megszórva még plusz cukorral…mmmm, nem túl diétás, de annál finomabb vacsi, mert általában vacsorára készült nálunk. Pár…
Bevallom, hogy nekem a császármorzsa nagyon sokáig kimaradt az életemből, ami nagy kár, mert egy gyorsan elkészithető, nagyon finom édességről van szó, ami tökéletes egy tartalmas ebéd után, vagy csak úgy magában, ha valami édességre vágyunk. Nálunk is volt egy ehhez hasonló édesség, anyukám sokat készítette, és daramorzsa volt a neve. Annak a tésztájába, mint…