SÜTIZŐ

Túrós rétes

DSC_0496

Az epres réteshez készült leveles tészta másik felét túróval töltöttem meg, és csodafinom túrós rétes készült belőle 🙂

A töltelék mennyisége talán kicsit soknak tűnhet, de a családnak nincs olyan, hogy valamiben túl sok van belőle, és hát igazuk is van, higgyétek el, megéri ezt a mennyiséget beletenni.

Túrós rétes:

Tészta:

itt

Töltelék:

50 dkg túró

20 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja és néhány csepp citromlé

2 tojás

zabkorpa vagy búzadara

 

A tésztát az előző bejegyzésben leírtak szerint elkészítjük.

A töltelékhez a túrót összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, ízesítjük a citromhéjjal, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját. A fehérjét habbá verjük, majd ezt is a töltelékhez keverjük. Minden túró más, ha túl nedves lenne így a keverékünk, akkor keverjünk még hozzá egy kis búzadarát vagy zabkorpát. Ha kedvünk tartja, tehetünk bele mazsolát is. 🙂

A tészta közepét megszórjuk a zabkorpával vagy búzadarával, ráhalmozzuk a tölteléket. A tészta két szélét megkenjük tojással, először a bal, majd a jobb tésztarészt hajtjuk a túróra. A rétesünket megfordítjuk, hogy a dupla tésztarész legyen alul, megszurkáljuk egy villával, lekenjük tojással és 20 perc alatt készre sütjük 180 fokra előmelegített sütőben.

Ha kicsit hűlt, szeletelhetjük is 🙂 Porcukorral megszórva még finomabb.

DSC_0492

Epres rétes házi leveles tésztából

DSC_0501

 

A rétes az egyik kedvenc édességem, azon belül is a meggyes…vagy a túrós…vagy az almás…vagy  a szilvás….vagy igazából mindegyik, de ki is tudna választani. 🙂

Otthon nálunk nagymamáim készítettek rétest, mindig szilveszterkor, ezért nekem nagyon sokáig a rétes tipikus szilveszteri finomság volt. A kettő együtt jár, a Kedvesem sokáig tudna mesélni róla, hogy hányszor kerestünk szilveszterkor órákig rétest, átfagyva, bárhol, végül beérve bármi olyannal, amire ráfogható, hogy hasonlít rétesre.

Az egyik mamám húzott tésztával készíti, nagyon-nagyon bájosak, ahogy papámmal készítik a “húzogatós” rétest, a másik mamám pedig  leveles tésztát használ. Én talán egyszer vagy kétszer próbálkoztam eddig, akkor bolti rétestésztával.

Az előző bejegyzésben már említettem, hogy megvettem a Nők Lapja Konyha különszámát, amiben nagymamás retro receptek vannak,  mint például ez a finomság, és több oldal foglalkozik a rétes készítés rejtelmeivel.

Ezen felbuzdulva elhatároztam, hogy elkészítem életem első, teljesen házi és saját készítésű rétesét. A leveles, kelt és húzott tészták közül én a levelessel próbálkoztam először. Picit macerás és időigényes, de egyáltalán nem bonyolult.

Kétféle töltelék került bele, készült hagyományos túrós, és egy gyümölcsös, epres változat is. Mindkettő hihetetlenül finom lett, a frissen sült házi rétesnél kevesebb jobb dolog van a világon, próbáljátok ki ti is bátran! 🙂

Extra tipp: ez a leveles tészta önmagában, más süteményekhez is használható, és a boltihoz hasonlóan a maradék ebből is lefagyasztható.

 

 

DSC_0499

 

Epres rétes házi leveles tésztából

A tésztához:

30 dkg liszt

25 dkg vaj

1 csapott tk só

1,5 dl hideg víz

1 tk 10%-os ecet

1 tojás a kenéshez

 

A töltelékhez:

2 ek zabkorpa vagy búzadara

40 dkg eper

2 ek cukor

 

A lisztből, sóból, 5 dkg vajból, vízből és ecetből tésztát gyúrunk, amit 20-30 percig szobahőmérsékleten pihentetünk.

A maradék 20 dkg vajat két sütőpapír között téglalap alakúra nyújtjuk. A pihentetett tésztát egyenlő szárú kereszt alakúra nyújtjuk. A közepére helyezzük a vajat, majd a szárakat fentről kezdve és az óramutató járásával megegyező irányba haladva ráhajtjuk. Az így kapott tésztát kinyújtjuk, képzeletben 3  egyenlő részre osztjuk. A bal oldali tésztarészt a középső tésztarészre hajtjuk, majd erre a jobb oldali tésztarészt. A tésztát elfogatjuk 90 fokkal, és újból kinyújtjuk. Most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk, a két szélső részt a tészta közepéig behajtjuk, majd az egész tésztát félbe hajtjuk, hogy a két dupla vastagságú rész egymásra kerüljön. Egy órát pihentetjük a hűtőben. Pihenés után megismételjük a két hajtogatást, majd újabb egy óra pihentetés következik. A pihentetett tésztát egy 50*30-as téglalappá nyújtjuk, majd a hosszabbik oldal mentén kettévágjuk. Ebből a mennyiségből 2 rúd rétesünk lesz majd.

Az egyik tésztafél közepére egy csíkban zabkorpát szórunk, ráhalmozzuk a megmosott, felkockázott epret, megszórjuk két evőkanál cukorral majd a zabkorpa másik felével. A két oldalt kimaradt tésztarészeket megkenjük egy felvert tojással, hogy összeragadjanak. A bal oldali részt a töltelékre hajtjuk, erre jöhet a jobb oldali rész, majd az egész rétest meg kell fordítani, hogy a dupla tésztás rész legyen alul.

Egy villával megszurkáljuk, lekenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Ha elkészült, megszórjuk porcukorral, és ha picit hűlt, akkor szeletelni is tudjuk, majd még melegen, jóizeűen elmajszolunk egy szeletet. Vagy kettőt…..:)

Non plus ultra

DSC_0439

 

Ezt a süteményt nálunk senki sem sütötte a családban, a Kedvesemnél találkoztam vele először, és hát szerelem volt első kóstolásra ^^ Lekvárral összeragasztva, vagy csak úgy magában, mindenhogy finom, lehetetlen belőle eleget enni. Azóta sütöttem már otthon is, mindenkinek nagyon ízlett, és olyan gyorsan elfogyott, hogy készítenem kellett egy második tepsivel is. 🙂

Igaz, hogy picit pepecselős munka elkészíteni a korongokat, de higgyétek el, megéri. 🙂

Most pedig veletek is megosztom a Kedvesem anyukájától kapott finomság receptjét.

 

 

DSC_0441

 

Non plus ultra

20 dkg liszt

20 dkg vaj

5 dkg vaníliás cukor (szerintem amúgy más receptekhez képest ez a titkos összetevő, amitől igazán finom lesz)

2 tojás

20 dkg porcukor 

1 kk citromlé

 

A lisztből, vajból, vaníliás cukorból és a tojások sárgájából tésztát gyúrunk. Ez is egy vajas, linzer szerű tészta, ezért dolgozzunk gyorsan, minél kevésbé melegítsük fel a hozzávalókat a kezünkkel, és az alapanyagok is legyenek hidegek. Az eredeti recept szerint nem kell pihentetni, de ennek a tésztának is jót tesz pár óra a hűtőben, én mindig szoktam várni a sütésével. 

Mikor eltelt az 1-2 óra, a tojásfehérjéből, cukorból és a citromléből kemény habot verünk. Először csak a fehérjét habosítsuk, majd kb félig felvert állapotában adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, és úgy verjük tovább. Ha kész a habunk, akkor töltsük habzsákba, de egy egyszerű nejlonzacskó is éppúgy megteszi.

Extra trükk: A zsákot vagy a zacskónkat tegyük egy pohárba, a széleit hajtsuk rá a pohár szélére, és egy kanál segítségével könnyedén meg tudjuk tölteni a habzsákunkat. Ez a trükk krémek esetében is beválik. 😉

Ha kész a hab, vegyük ki a hűtőből a tésztát, és lisztezett deszkán nyújtsuk kb 1,5-2 mm vastagra. Azt a tésztarészt, amivel éppen nem dolgozunk, tegyük vissza a hűtőbe. Szaggassunk kis korongokat egy pogácsaszaggató, vagy egy kisebb pohár segítségével.

A kis korongokat sorakoztassuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a zacskónkból vagy habzsákunkból nyomjunk egy kis habot a tészták közepére. Egy picit terülni fog, vigyázzunk, hogy a korongok oldalán maradjon egy vékony kis tésztasáv.

A kis sütijeink előmelegített, 180 fokos sütőben , hőlégkeveréses fokozaton kb 8-10 perc alatt készre sülnek. Mikor kivesszük, a tészta még világos legyen, ne várjuk meg,hogy  megbarnuljon.

Ha kihűlt két-két korongot ragasszunk össze egy kis sárgabarack lekvárral, és pihentessük pár órát fogyasztás előtt 🙂

Dobostorta

DSC_0456

 

A hétvégén ünnepeltük apukám születésnapját, és ugye nincs szülinap torta nélkül. Gondolkodtam, hogy milyen torta készüljön, az ünnepeltet is megkérdeztem, mire vágyik, majd végül a dobosra esett a választás. Finom csokitorta, ropogós karamellel a tetején, ez soha nem lehet rossz választás 🙂

Régebben is készítettem már, akkor valamelyik szakácskönyvünkből néztem a receptet, most az internetet hívtam segítségül. Néha jók a gyors megoldások, de én annak vagyok híve, hogy igyekezzünk mindent a megfelelő, minőségi alapanyagokból elkészíteni, és a munkafázisokon sem spórolni, mert ég és föld lehet a különbség, és ha már édességet eszünk, akkor az tényleg legyen nagyon-nagyon finom. Ezért megkerestem az eredeti dobostorta receptjét, képzeljétek, Dobos József, a torta megalkotója közkinccsé tette az eredeti receptet 🙂 Itt elolvashatjuk, még régi mértékegységekkel együtt, olyan jó hangulata van ennek a receptnek, szinte látom magam előtt ahogy z 1800-as évek végén készül egy szépséges cukrászdában, egy kis falat múlt, nekem nagyon tetszett.

Sajnos nem vagyok cukrász, ezért nem tudtam pontosan ezt elkészíteni, mert nincs pl kakaóvajam otthon, ezért csak a piskóta illetve a cukormáz készült ez alapján, valamint én is vajat használtam a krémhez, amihez egy főzött, kakaós változatot választottam. Így is nagyon finom lett és az ünnepeltnek is ízlett, csupán pár szelet érte meg a másnapot 🙂 Kicsit macerásnak tűnhet ez a torta, de higgyétek el, nem olyan nehéz elkészíteni, és az íze minden perc munkát megér 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold  facebook oldalam és kövess Instagramon is! 🙂

 

 

DSC_0457

 

 

Dobostorta

23 cm-es tortaformához

Tészta:

12 db tojás

200 g porcukor

200 g liszt

70 g olvasztott vaj

 

Krém:

220 g tojás ( egy tojás 40-55 g között van, mérettől függően ez 4-5 tojást jelent)

220 g kristálycukor

35 g étkezési keményítő

1 ek vanilia kivonat

280 g vaj

70 g kakaó (jó minőségű, nem cukrozott)

 

Tető:

150 g porcukor

4 ek víz

2 tk ecet

8 g vaj

 

Az eredeti receptben a tésztához az alapanyagok fele szerepel, a torta maga egyébként 6 lapból áll. Nos nekem abból a mennyiségből nem jött volna ki 6 lap a 23 cm-es tortaformámban, ezért dupláztam a mennyiségeket.

Szóval 6 piskótalapot kell majd megsütnünk, mindegyiket külön-külön, bár bátrabbak megpróbálhatják egyben, és aztán vágják el. Én úgy készítettem, hogy 3 részletben kevertem ki a piskótát, hogy amíg sülnek a lapok ne essen nagyon össze a nyers tészta, és mindegyik lap finom levegős maradjon.

4 tojássárgáját kikevertem 33 g porcukorral, robotgéppel, habosra. Ez azt jelenti, hogy a kezdetben sárga színű elegyünknek teljesen világosnak, már-már vajszerűnek és színűnek kell lennie, ez jó pár percig eltart. Eközben a tojásfehérjét 33 g porcukorral habbá verjük, nem kell teljesen keményre, viszonylag lágynak kell maradnia. Először kezdjük el felverni a tojást, majd amikor már közepesen kemény adjuk hozzá a porcukrot. Itt is sokat segit egy robotgép 🙂 A 24 g vajat megolvasztunk, mikróban is tökéletes, és kimérünk 66 g lisztet. A vajat és a lisztet a habos tojássárgájához adjuk, majd beleforgatjuk a tojásfehérje habot is.

A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, én az aljába vágtam egy kört, úgy hogy előtte körberajzoltam a forma alját, majd beleöntjük a tészta felét, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 8-10 perc alatt készre sütjük. A tészta elég sűrűn folyó lesz, ezért alaposan el kell egyengetnünk, hogy ne legyen hepehupás. Ha kisült, megsütjük a tészta másik felét is, majd a tésztakeverés-sütés fázis még kétszer megismételjük, és már meg is van mind a 6 lapunk 🙂 Válasszuk ki a legszebbet, ez lesz majd a teteje.

A krémhez a cukrot és a tojást valamint  vanilia eszenciát keverjük össze, majd vízgőz felett melegítsük fel. Ha már meleg, de még nem forr, akkor vegyük le a tűzről, és kezdjük el egy robotgéppel habosítani, egészen addig, amíg ki nem hűl. A massza kezdetben teljesen folyékony, de nagyon szépen be fog majd sűrűsödni, ehhez is kell pár perc, ne essünk kétségbe ha az elején nincs krémes állaga. A végén is még egy folyós, de már sűrű, krémes állagot kell kapnunk, és ennek is világosodni fog a színe. A vajat eközben Kisbabotjuk, fontos, hogy szobahőmérséklet, puha vajat használjunk. Robotgép, legmagasabb fokozat, jó pár perc. Ha már habos, kapcsoljunk kisebb fokozatra és szitáljuk bele a kakaót. Ha nem szitáljuk, akkor csomós maradhat. Ha a vajunk is habos és a tojásos krémünk is kihűlt, akkor utóbbit szépen lassan csurgassuk a vajhoz, és magas fokozaton habosítsunk még rajta. Egy puha, ám jó tartású krémet kapunk.

A tetőhöz mindent öntsünk egy lábasba és kezdjük el melegíteni Folyamatosan kavargassuk, és végig legyünk nagyon nagyon óvatosak, mert a forró cukor nagyon csúnya égési sérüléseket tud okozni.

Az elején nekem nagyon habzott és sokáig csak egy fehér, habos valami volt, teljesen elszontyolodtam, hogy ebből bizony nem lesz karamell, majd legalább 5 perc türelmes kevergetés után kitisztult és karamell színű lett, szóval csak türelem :).

Ha készen van, akkor gyorsan kell dolgoznunk vele, készítsünk mindent oda előre. Szükségünk lesz a kiválasztott tortalapra, egy késre és vajra. A forró karamellt öntsünk a lap közepére, szépen szét fog folyni, majd egy késsel oszlassuk el egyenletesen, hogy mindenhol befedje a piskótát. Ezután a kést vajazzuk meg, és vágjunk cikkelyeket, én először negyedeltem, majd a negyedeket harmadoltam, így 12, nagyjából egyforma szeletet kaptam. 

A karamelles lapot én most egyben hagytam, de úgy is csinálhatjuk, hogy elszeleteljük és a karamelles cikkelyeket pakoljuk a tortára, esetleg nyomunk alá egy kis krémet habzsákból, és arra fektetjük ferdén.

Ezután összeállítjuk a tortát, a krémmel megkenjük a lapokat, majd körbekenjük a torát.

Egy pár órát hagyjuk pihenni, hogy összeérjenek az ízek, majd élvezzük munkánk gyümölcsét és majszoljunk el belőle egy szeletet….vagy kettőt…:)

 

DSC_0466

 

A legkrémes tejberizs friss gyümölcsökkel

Tejberizst készíteni általában mindenki tud, az első receptek egyike, amit megtanulunk. Emlékszem, hogy még általános iskolás voltam, amikor anyukám megmutatta nekem, tej, víz, hogy megfőjön a rizs, cukor és persze a rizs. Otthon mindig kakaóval és fahéjjal ettük, megszórva még plusz cukorral…mmmm, nem túl diétás, de annál finomabb vacsi, mert általában vacsorára készült nálunk. Pár éve felötlött bennem, hogy gyümölcsöket kellene bele keverni, azóta eszem így is.

Erre a receptre nemrég bukkantam, ez egy felturbózott tejberizs, ami a hagyományos verzióhoz képest sokkal krémesebb, és finom vanilia íze van 🙂 A krémességet a kerek szemű rizs, illetve a belekevert tojássárgája biztosítja.

Nem hasonlítgatnám  a hagyományos tejberizshez, szerintem mindkettő finom a maga módján, érdemes ezt a krémesebb verziót is kipróbálni. 🙂 Én most friss gyümölcsökkel és egy kis fahéjas cukorral megszórva ettem, de bármivel jól variálható, amihez éppen kedvünk van.

Ha tetszett a bejegyzés lájkold a facebook oldalam és kövess Instagramon is! 🙂

 

DSC_0373

 

 

Krémes tejberizs friss gyümölcsökkel

1 dl kerek szemű rizs

4 dl tej

3 ek vanilia aroma

3 ek cukor

1 tojássárgája

 

A rizst feltesszük 2 dl tejjel főni. Folyamatos kevergetés közben megvárjuk, míg egyszer-kétszer összerottyan, majd levesszük a tűzről, lefedjük és 10 percig pihentetjük. A tojássárgáját összekeverjük a cukorral és a vanilia aromával, majd a tejberizshez adjuk. Hozzáöntjük a maradék tejet és ismét összeforraljuk. A tűzről levéve újabb 10 perc pihentetés következik, és már kész is. 🙂 Ízlés szerint friss gyümölccsel, kakaóval, fahéjjal megpakoljuk, és jóízűen elmajszoljuk 🙂

Extra tipp: Plusz ízekért és a még krémesebb állagért a tej felét helyetesithetjük  tejszínnel is. 😉

 

DSC_0375

 

 

 

 

Variációk zabkására: kókuszos-dinnyés

Már több zabkása recept is megjelent a blogon, készítettem csokis-narancsos  és epres-joghurtos változatban is. A zabkása örök kedvenc reggeli, időről-időre mindig visszatérek hozzá. Nemrég a Tescoban akciós volt az a zöld húsú sárgadinnye, és annyira finom illata volt, hogy muszáj volt vennem. Azt hiszem, talán facebookon láttam egy kókusz-dinnye párosítást, és bár elsőre talán bizarrnak hangzik (nekem legalábbis annak hangzott), nagyon jól illik egymáshoz a két íz, úgyhogy gyorsan lefotóztam a reggelim, hogy itt a blogon is megörökítsem.

Próbáljátok ki ti is, vagy kísérletezzétek ki a kedvenc ízesítéseteket !

Még több reggeli ötletet itt találsz.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a facebook oldalam is, és kövess Instagramon 🙂

 

IMG_20160512_102150

 

Kókuszos-dinnyés zabkása

50 gramm zabpehely (én a nagy szeműt szeretem, de apró szeműt is bátran használhatsz)

1 dl víz (vagy tej vagy a kettő keveréke)

csipet só

1 ek méz

2 ek kókuszreszelék

2 szelet gála dinnye

 

A vizet felforraljuk, és a zabpehelyre öntjük. Megszórjuk egy csipet sóval, majd lefedve állni hagyjuk 5 percig. Ha a zabpelyhek kellően megpuhultak, ízesítjük az elkészült kását mézzel és a kókuszreszelékkel. A dinnyét megpucoljuk, felkockázzuk és a zabkására halmozzunk, majd boldogan elmajszoljuk 🙂

Chocolate chip cookie, avagy Amerika kedvenc csokis keksze

A tökéletes brownie recept után kerestem a tökéletes csokis kekszét is. Nem, nem egy olyan kekszét, amiben csoki van, hanem ami állagra, ízre, külalakra is az az igazi, amerikai cookie.

Nekiláttam hát a keresésnek, számtalan magyar és külföldi receptet átnéztem. Végül választottam egyet, és úgy gondoltam, hogy megsütöm a kis tanítványaimmal közös utolsó óránkra 🙁 Nos, nem lett jó. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kóstolgattunk a “hibát keresve”, és a lányok nem pusztították el a bevitt adagot pár perc alatt, de ez nem az, amit kerestem. Ízre nem volt rossz, de nagyon laposak lettek, és inkább csak puhák, tehát az állag sem stimmelt.

Kémikus vénám elővéve arra jutottam, hogy a vaj mennyiségét kell csökkenteni, mert ha a liszttel megegyező mennyiséget teszek bele, akkor lappancsok lesznek belőle.

Folytattam a kutatást, és egy pinterestes kép nyomán rábukkantam erre  az oldalra. Minden angol tudásom elővéve átolvastam, és nagyon sok hasznos tippet megtudtam a tökéletesnek látszó recept mellett.

 

DSC_0337

Azt hiszem, ez az adag elég jól sikerült, és kijelenthetem , hogy megvan A recept 🙂

Most pedig Veletek is megosztom a cikkből tanult trükköket, és saját tapasztalataimat, álljatok neki bátran, mert iszonyatosan finom és nagyon megéri elkészíteni. Ja, és vigyázat, diéta közepén nem ajánlott, mert tuti nem tudsz ellenállni a cookiek csábításának.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a facebook oldalam is! 🙂

 

DSC_0331

 

Chocolate chip cookie

280 gramm liszt

1 tk szódabikarbóna

1,5 tk keményítő

0,5 tk só

170 gramm vaj

135 gramm barna cukor

100 gramm kristálycukor

1 nagy tojás+ egy tojássárgája

2 tk vanília kivonat

110 gramm étcsoki

 

Ha nekilátunk elkészíteni a receptet, akkor szerintem mindenképpen vajat használjunk illetve a megadott mennyiségű barna cukrot, mert ezeknek más az íze, illetve a barna cukortól a sütink állaga is másabb lesz, mint a sima kristálycukortól. Nem azt mondom, hogy ha margarinnal és sima cukorral helyettesítjük, ehetetlen lesz, csak nem olyan, mint amilyennek lennie kell.

Szóval a megfelelő alapanyagok beszerzése után a vajat megolvasztjuk, belekeverjük a kétféle cukrot, majd hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, valamint a vanília kivonatot. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a keményítővel és a vajas-cukros-tojásos masszához adjuk. Végül belekeverünk 100 gramm  darabokra vágott étcsokit, de használhatunk csokicseppeket is.

A kész masszát 2-3 órára, de legjobb, ha legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük. Minél többet pihen, annál jobb lesz, én egy éjszakát pihentettem.

Ahhoz, hogy ne lappancsokat kapjunk a megfelelő összetétel mellet fontos az is, hogy a tészta hideg legyen, illetve, hogy megfelelő alakúra formázzuk. A masszából kis golyókat veszünk. Én minden egyes adagot lemértem, 22 grammosak voltak, hogy egyformák legyenek, és ne történjen meg az, hogy az egyik már túlsül, mire a másik még nyers. Ne szabályos golyókat készítsünk, hanem inkább kis hengereket, aminek a magassága nagyobb, mint a szélessége, így nem fog majd szétterülni. Én egy nagy gáztepsibe 9 darabot tettem, hogy ne folyjanak össze sütés közben. Miután kigombócoltam egy adagot, a massza már ment is vissza a hűtőbe, hogy ne melegedjen fel.

160 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréses fokozaton 10 percig sütjük őket. A mi sütőnk már elég régi, és nem süt tökéletesen egyenletesen, ezért én 7 perc után megfordítottam. Mikor kivesszük, még úgy tűnhet, hogy nincsenek teljesen megsülve, de még fognak sülni a tepsiben, miután kivettük őket. Még melegen finoman a tetejébe nyomkodtam néhány csokidarabot, és kicsit visszanyomkodtam őket, hogy szép laposak legyenek.

Pár perc hűtés után eltávolíthatjuk őket a sütőpapírról.

Hidegen és melegen, tejjel vagy tej nélkül, mindenhogy nagyon finomak 🙂 Ha nagyon nagy az önuralmunk, akkor egy dobozban vagy akár egy tálcán is napokig tárolható.

 

DSC_0332

 

 

Banános epres chia puding, az egészséges szuperreggeli

Akik érdeklődnek az egészséges életmód, a különböző diéták vagy csak szimplán a gasztronómia iránt, azok már biztosan találkoztak a chia maggal. Általában pudingként készítik, de elméletileg tojás pótlására is alkalmas.

És hogy miért is ilyen népszerű manapság és miért kiáltották ki az aktuális szuperélelmiszernek? Nos nagyon sok fontos tápanyagot tartalmaz, gazdag omega zsírsavakban, melyek elengedhetetlenek az agyunk, ereink, szívünk működése szempontjából. Emellett található benne teljes értékű fehérje, A és B vitamin, valamint magas a rosttartalma. Magas az antioxidáns tartalma, az ásványi anyagok közül kalciumot, vasat, foszfort tartalmaz, melyek mind-mind elengedhetetlenek a szervezet optimális működéséhez.

És hogy miért a fogyókúrázók egyik új csodafegyvere? Ezek az apró, dél-Amerikából származó magocskák súlyuk 12-szeresét képesek magukba szívni, ekkor megduzzadnak és zselés állagúak lesznek. Ez a tulajdonságuk elfogyasztva, a gyomrunkban is érvényesül, sokáig teltségérzetet biztosítva.

Ma már számtalan helyen elérhető, én a bioboltokon kívül találkoztam már vele egyszerű százforintosokban, de például én egy kisvárosi, vidéki Tescoban szereztem be. Az ára picit borsosnak tűnhet, de a fent említett tulajdonsága miatt viszonylag sokáig elég, én két kanállal szoktam enni reggelire, gyümölcsökkel, és az bőven elég szokott lenni.

Ennek a “receptnek”, bár inkább nevezném fogyasztási módnak az is az előnye, hogy előre elkészíthető, előző este bekeverjük, és reggel csak ki kell vennünk a hűtőből és valami egészséges és tápláló reggelivel kezdhetjük a napot.

Természetesen desszertként is kiváló, diétás, alakbarát finomság 🙂 A zabkásához hasonlóan az ízesítések számának csak a képzeletünk és a kreativitásunk szabhat határt, kísérletezzük ki bátran a nekünk leginkább bejövő ízkombinációkat 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a facebook oldalam is! 🙂

 

IMG_20160511_132100

 

Banános-epres chia puding

2 ek chia mag

4 ek natúr joghurt

1 banán

10 dkg eper

 

A chia magot összekeverjük a joghurttal.  Én azért szeretek joghurtot használni, mert annak eleve van íze, így nem kell izésíteni a chia magot, ami egyébként nagyon semmilyen ízű. Természetesen tejet is használhatunk, vagy akár sima vizet, csak ekkor sima víz vagy tej ízű zselét kapunk. De szerintem gyümölcslével is működik, a lényeg, hogy valamiből tudjon vizet megkötni. A banán felét összetörjük és ezt is hozzákeverjük. Betesszük a hűtőbe, és pár óra múlva voilá, kész is van a finom desszertünk vagy éppen reggelink. A hűtőből kivéve még halmozzuk rá a maradék banánt illetve az epreket és jóízűen majszoljuk el 🙂

Mint említettem, ez a mennyiség egy főnek elegendő.

 

DSC_0309

Kókuszos-epres zabpelyhes pite

Egy egészséges sütirecept következik, ami ráadásul nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, azoknak is biztosan tetszeni fog, akik nem szeretnek grammra pontosan kimérni mindent és sokat vesződni a tészta összeállításával. Én most eperrel készítettem, de biztosan ki fogom majd próbálni más gyümölcsökkel, most nem tudok olyat elképzelni, amivel ne működne. 🙂

Nagyobb adagban  jól jöhet, ha hirtelen tör ránk az édesség ehetnék, vagy kisebb tálkákban készítve kiváló napindító lehet belőle.

A receptet egyébként egy külföldi oldalon találtam.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a  facebook oldalam is! 🙂

 

IMG_20160504_095901

 

 

Kókuszos-epres zabpelyhes pite

fél bögre kukoriapehely

fél bögre zabpehely 

1 ek teljes kiőrlésű liszt

fél bögre kókuszreszelék

2 ek méz

30 dkg eper

 

A kukoricapelyhet kicsit összetörjük egy zacskóban. Összekeverjük a zabpehellyel, a liszttel, kókuszreszelékkel és a mézzel.  A keverék felét 2 kisebb vagy egy közepes méretű hőálló tál aljába nyomkodjuk és 5 percig 180 fokon elősütjük. Ezután ráhalmozzuk az epret, illetve ha két tálkában sütöttük, akkor az eper kettéosztott mennyiségét, rákanalazzuk a maradék zabpelyhes keveréket, és mehet a sütőbe újabb 5 percre.

Picit hagyjuk hűlni, majd jóizűen elmajszoljuk. 🙂

Ebből a mennyiségből nekem két, a képen látható méretű tálka lett, dupla adagból készitve nagyjából egy 16-18 cm átmérőjű torta vagy pite formához elég.

 

 

DSC_0284

 

Egyéjszakás zabkása banánnal és földimogyoróval

Mára egy újabb egészséges reggelit hoztam Nektek. A Pinteresten számos overnight oatmeal receptet találni, amit jobb híján egyéjszakás zabkása néven találunk meg magyarul. A recept nagy előnye, hogy előző este elkészíthető, ezáltal az ízek jobban összeérnek és a zabpehely is kellően megpuhul. Én szeretek reggel korábban kelni, hogy legyen időm mindenre, reggelit készíteni, felébredni és felkészülni a napra, de a lustálkodóknak  jó hír, hogy nem kell lemondani egy finom és egészséges reggeliről, nyugodtan alhatnak 5 perccel tovább, hisz ezt csak elő kell majd venni a hűtőből és jóízűen elmajszolni 🙂

A zabpehely áldásos hatásairól már korábban ódákat zengtem, érdemes minél többször fogyasztani. Emellett ez a recept is ezerféleképpen variálható. Én most egy banános-földimogyorós változat mellett döntöttem, újabban nagyon rákattantam a földimogyira.

Ha még több reggeli ötletre vágysz, kattints ide 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a facebook oldalam is! 🙂

 

 DSC_0296

 

 

Banános-mogyorós egyéjszakás zabkása

100 g natúr joghurt

0,5 dl tej

1 banán

1 kk mogyoróvaj

1 kk cukor

3 púpos evőkanál zabpehely (én nagyszeműt használtam)

pár szem földimogyoró

 

Előző este a joghurtot összekeverjük a mogyoróvajjal, a banán felét összenyomkodjuk és hozzáadjuk. Ízesítjük a cukorral, majd felöntjük a tejjel, beleszórunk pár szem földimogyorót, hogy legyen valami ropogós is a reggelinkben, végül belekeverjük a zabpelyhet.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap reggel a banán másik felét rákarikázzuk, szórunk még rá egy pár darab földimogyorót, majd jóízűen elmajszoljuk, hogy jól induljon a napunk. 🙂

 

DSC_0297

 

Ez a mennyiség egy főre elegendő.

 

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás