SÜTIZŐ

Reszelt túrós

 

DSC_1150

 

Régebben sokszor készítette anyukám ezt a süteményt, de valamiért méltatlanul elfelejtődött. Most hétvégén eszembe jutott, megkerestem a régi receptet és elkészítettem ezt a gyors és egyszerű finomságot. Az alapja egy omlós, kakaós tészta, aminek a különlegessége, hogy nem nyújtani, hanem reszelni kell a tésztát. A töltelék egyszerű túró, sok-sok friss citromhéjjal, amitől kellően friss íze lesz. Puha, szaftos sütemény, ami pillanatok alatt elfogy, és pofonegyszerű elkészíteni. Észben tartom majd, és nem felejtem újra ilyen sok időre. 🙁

 

DSC_1154

 

 

Reszelt túrós

Tésztához:

1 tojássárgája

20 dkg liszt

7.5 dkg margarin

5 dkg cukor

fél csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

3 dkg kakaópor

csipet só

120 ml tej

 

Töltelékhez:

50 dkg túró

2 tojás

7.5 dkg porcukor

1 citrom reszelt héja

1 csomag vaníliás cukor

csipet só

 

A margarint elmorzsoljuk a kakaóval és sütőporral elkevert liszttel. A tojássárgáját habosra keverjük a kétféle cukorral és a sóval, majd a lisztes masszához adjuk, hozzáöntjük a tejet és kemény tésztát gyúrunk belőle. Két részre osztjuk, és egy-egy nejlonzacskóba vagy folpackba csomagolva a fagyasztóba tesszük legalább fél órára.

Mikor már közeledik a tészta pihenésének vége, elkészítjük a túrótölteléket. Azért nem kell hamarabb, mert a tojásfehérje és a cukor miatt leves lehet a túró.

A töltelékhez a túrót összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, és ízesítjük a reszelt citromhéjjal. Ezen a ponton még megkóstolhatjuk, ha kell, adjunk még hozzá cukrot vagy citromhéjat ízlés szerint. Keverjük bele a tojás sárgáját, majd egy csipet sóval verjük kemény habbá a tojásfehérjét, és azt is keverjük a töltelékhez.

Vegyük ki a fagyasztóból az egyik tésztát, és nagylyukú reszelőn reszeljük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Én egy 20-szor 30-as tepsiben készítettem. Erre jöhet a túrótöltelék, majd a tetejére reszeljük rá a tészta másik felét. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük, félidőben egyszer megfordítjuk.

Kihűlve szeletelhető, de mivel addig úgysem lehet ilyen finom illatban várni, már langyosan is megkóstolhatjuk. 🙂

 

DSC_1158

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás