Egy ideje már hanyagoltam a blogbejegyzések írását, most néztem, hogy a legutóbbi még márciusban készült. 🙁 Sajnos az utóbbi időben egyrészt kevesebbet is sütöttem, másrészt nem is éreztem igazán kedved a bejegyzések szerkesztéséhez, de most az eper szezon szépséges színei meghozták a kedvem, így visszamenőleg is felteszem majd ide annak a néhány sütinek a receptjét, ami készült az elmúlt időben. 🙂
A galettével már régóta szemeztem, gyors, könnyen elkészíthető, bármilyen gyümölccsel, de akár sósan is elkészíthetjük. Egyébként egy francia pitéről van szó, aminek a bája pont a rusztikusságában, szabálytalanságában rejlik.
Az alapreceptet Sallay Fanny könyvéből van.
Epres galette
A tésztához:
220 g liszt
100 g vaj
50 g víz
1 ek cukor
pici só
Töltelék:
250 g eper
1/2 tk. őrölt gyömbér
2 ek. cukor
1/4 tk. őrölt vanília
1 ek. keményítő
A tetejére:
2 ek. barna cukor
1 tojás
A tésztha hozzávalóit összegyúrjuk, és lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk.
Az epret megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük. Összekeverjük a fűszerekkel, a cukorral és a keményítővel. A gyümölcsös keveréket a tészta közepére halmozzuk, majd felhajtogatjuk a tészta széleit.
175 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a barna cukorral, és további 15 perc alatt készre sütjük.
Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)
Kommentek