SÜTIZŐ

Villámgyors epres galette

 

 

Egy ideje már hanyagoltam a blogbejegyzések írását, most néztem, hogy a legutóbbi még márciusban készült. 🙁 Sajnos az utóbbi időben egyrészt kevesebbet is sütöttem, másrészt nem is éreztem igazán kedved a bejegyzések szerkesztéséhez, de most az eper szezon szépséges színei meghozták a kedvem, így visszamenőleg is felteszem majd ide annak a néhány sütinek a receptjét, ami készült az elmúlt időben. 🙂

A galettével már régóta szemeztem, gyors, könnyen elkészíthető, bármilyen gyümölccsel, de akár sósan is elkészíthetjük. Egyébként egy francia pitéről van szó, aminek a bája pont a rusztikusságában, szabálytalanságában rejlik.

Az alapreceptet Sallay Fanny könyvéből van.

 

 

Epres galette

A tésztához:

220 g liszt

100 g vaj

50 g víz

1 ek cukor

pici só

 

Töltelék:

250 g eper

1/2 tk. őrölt gyömbér

2 ek. cukor

1/4 tk. őrölt vanília

1 ek. keményítő

 

A tetejére:

2 ek. barna cukor

1 tojás

 

A tésztha hozzávalóit összegyúrjuk, és lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk.

Az epret megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük. Összekeverjük a fűszerekkel, a cukorral és a keményítővel. A gyümölcsös keveréket a tészta közepére halmozzuk, majd felhajtogatjuk a tészta széleit.

175 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a barna cukorral, és további 15 perc alatt készre sütjük.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, látogasd meg a facebook oldalam, vagy kövess instagramon, ahol még több képet találsz. :)

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás