Egy kicsit rendhagyó módon most nem a (sós) süti fog a középpontban állni, hanem a hozzá készült mártogatós, ami nem más, mint házi készítésű ketchup. (tovább…)
Egy kicsit rendhagyó módon most nem a (sós) süti fog a középpontban állni, hanem a hozzá készült mártogatós, ami nem más, mint házi készítésű ketchup. (tovább…)
A reggeli teázgatásaink mellé mindig kell valami édesség, hiszen mégiscsak jobban indul úgy az ember napja. 🙂 (tovább…)
Nincs is jobb, mint egy ráérős reggelen valami finomsággal indítani a napot. Ezek az édes kis palacsinták tökéletesek erre a célra, akár magukban, akár joghurttal, tejjel vagy egy kis mézzel, az édesszájúaknak. 🙂 (tovább…)
Igaz, hogy van egy nagy, kerámia piteformám, de már régóta szemeztem egy kisebb, kivehető aljú, fém darabbal is. Amikor végre hozzájutottam, rögtön beindult az ötletelés a fejemben, hogy mi is legyen az első süti, amivel méltóképp felavatom majd 🙂
A tészta biztos volt, Édesemnél találtam egy olyan finom, tartós, jó állagú receptet, amit nem éri meg lecserélni.
Most túrós töltelékre vágytam, de hogy egy kicsit feldobjam, és ne legyen olyan egyszerű, úgy gondoltam, kellene bele valamilyen gyümölcs is. Anyuék kertjéből még kandikált néhány szem szilva a gyümölcskosárban, és hogy még finomabb legyen, mielőtt a pitére raktam volna rozmaringos mézben pihengetett.
A végeredmény nagyon finom lett, szerintem máskor is fogok még kísérletezni a szilva-rozmaring kombinációval. 🙂
Már van egy gyümölcstorta a blogomon, és ez a recept annak egy kicsit módosított, feljavított változata lesz.
A módosításokat azért végeztem, mert vettem egy kisebb gyümölcstorta formát, így ebbe arányosan kevesebb tészta és puding kell, szóval szerettem volna, ha van egy receptem az új formához is, hogy ne kelljen mindig számolgatni.
A delux pedig arra utal, hogy a bolti pudingport igazi, házi vanília pudingra cseréltem, ami egyáltalán nem bonyolultabb vagy időigényesebb, de a végeredmény sokkal selymesebb és finomabb krém.
Emellett a tetejére kerülő zselé réteg vastagsága is lecsökkent, így elegánsabb, de ugyanolyan finom lett. 🙂
A torta még régebben készült, egy vendégségbe, és a hozzá csatolt képnek külön története van. 🙂 A sütéssel és a blogolással jött egy új érdeklődési kör, valami, amit szeretek csinálni, ez pedig az elkészült finomságok fotózása. Nos, nagyon van még hova fejlődnöm benne, és egy jó kamera is elkélne a mobilom helyett, de azért nagy élvezettel gyűjtögetem a Pinteresten a szebbnél szebb fotókat, és néhány facebookos csoportot is követek. Van egy olyan beállítás, amikor a fotózandó édességet kézben tartják, és ez a torta most tökéletes volt egy ilyen képhez.
Úgyhogy kedvesemmel levonultunk a ház belső udvarába, mert hát az a néhány kis mohás kődarab olyan jól fog mutatni a képen, és végül némi szerencsétlenkedés után elkészült az én kézben tartós képem is 🙂
Hát, nem olyan profi, mint a Pinterestesek, de majd még gyakorlunk. 🙂
És most következzen a recept, érnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök, érdemes készíteni belőlük egy jó kis tortát. 🙂
Gyümölcstorta deluxe
Tésztához
3 tojás
135 g kristálycukor
2 ek olaj
105 g liszt
Pudinghoz
3 dl zsíros tej
55 g cukor
1 fél vaníliarúd
18 g kukoricakeményítő
3 tojás sárgája
Tetejére
tetszés szerinti gyümölcs, nálam most eper és áfonya
1 ek cukor
1 dl víz
fél csomag átlátszó tortazselé
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. Ezután óvatosan, egyesével hozzá keverjük a tojások sárgáját, a cukrot és az olajat. Végül beleszitáljuk a lisztet, és óvatosan, ügyelve, hogy ne törjük össze a habot, azt is hozzákeverjük.
A gyümölcstorta formát kivajazzuk-lisztezzük, vagy ha egyszerűbb és biztosabb megoldásra vágyunk, akkor befújunk formaleválasztó sprayvel. Beleöntjük a tésztát és 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
A pudinghoz felforraljuk a tejet a vanília kikapart magjaival.
A tojások sárgáját csomómentesre keverjük a keményítővel és a cukorral. Majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a forró, vaníliás tejet.
Az egészet visszaöntjük a tej forraló edényébe, és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett felforraljuk, és forrástól számítva még 2 percig főzzük. A tűzről levéve még többször kavarjuk át, amíg hűl.
A gyümölcsöket készítsük elő, mossuk meg, és ha kell, vágjuk kisebb darabokra. Nem árt előre megtervezni a kompozíciót és mindent odakészíteni, mert a pudingból már igen körülményes visszaszedni a rossz helyre pakolt darabokat.
A kihűlt tészta mélyedésébe beleöntjük a még picit langyos pudingot, majd elrendezzük rajta a gyümölcsöket. Nekem ez a kedvenc részem, előtte az üres formában gondosan kipróbáltam, hogy milyen is legyen. 🙂
Végül a tortazselét a leírás szerint elkészítjük, és még langyosan, amíg folyékony, egy ecset segítségével szépen felvisszük a gyümölcsökre, mintha csak festenénk. Szerintem sokkal szebb lesz így a végeredmény, szépen csillogó gyümölcsöket kapunk. 🙂
+ Extra tipp: A vanília rudat, miután a magjait felhasználtam, beleteszem egy üvegbe, és kristálycukrot öntök rá. Voilá, máris kész a házi készítésű vaníliás cukor, ami sokkal intenzívebb ízű, mint a bolti, és mellesleg semmi sem veszik kárba 🙂
Ha megkérdezem, hogy mit készítsek ebédre vagy vacsorára, igen gyakran érkezik az a válasz, hogy valami juhtúrósat. Így esett, hogy az egyik ilyen vacsora után kimaradt juhtúró egy pogácsában született újjá.
Ezt a receptet is Sallay Fanni könyvéből van, annyi változtatással, hogy én az összes túrót juhtúróval helyettesítettem. A végeredmény egy puha, karakteres ízű rágcsálnivaló, ami tökéletes kísérője a nyár esti borozgatásoknak. 🙂
Juhtúró rajongóknak kötelező darab..:)
Juhtúrós pogácsa
250g liszt
125 g vaj
250 g juhtúró
7 g porcukor
12,5 g élesztő
18 g tojás ( kb egy kicsi)
12,5 g só
18 g tej
+1 tojássárgája a kenéshez
A langyos tejben felfuttatjuk az elkevert élesztőt és porcukrot, 10 percre félre tesszük.
A többi hozzávalót összekeverjük, végül hozzáadjuk az élesztőt, és lágy tésztává gyúrjuk.
Letakarva 1 órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán 2 cm vastagságúra nyújtjuk, és egy kis szaggatóval apró pogácsákat szaggatunk a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, a tetejüket pedig lekenjük a tojássárgájával.
175 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük őket. 🙂
Az utóbbi időben kicsit elhanyagoltam a blogot, de ez nem jelenti azt, hogy ne készült volna nálam süti, és hogy nem ne örökítettem volna meg őket. 🙂 Úgyhogy újult erővel hozok is pár receptet, édeset-sósat egyaránt.
Először ezt a gyümölcsös kevert tésztát szeretném Nektek megmutatni. A Pinteresten többször is szembe jött velem az “olive oil cake”, ami kevert tésztából készül, azonban sima olaj vagy vaj helyett olívaolaj az egyik fő összetevője, ami teljesen új ízt ad a sütinknek.
Anyuék kertjében roskadozik a sárgabarack fa a sok finom gyümölcs alatt, úgyhogy egyértelmű volt, hogy ez kerül majd a süti tetejére. A hűtőben árválkodott még egy doboz piros ribizli, és ha már együtt érnek, miért ne kerülnének együtt a sütibe? 🙂
Nagyon finom párost alkottak, ez a süti sem maradt meg sokáig…:) Természetesen más gyümölccsel is nagyon finom lesz a végeredmény.
Recept innen.
Barackos-ribizlis olívás süti
4 nagy tojás
150 g kristálycukor
160 ml olívaolaj
20 g olvasztott vaj
1 citrom leve és héja
190 g liszt
1 tk sütőpor
3/4 tk só
A tetejére:
ízlés szerint ribizli és sárgabarack
1 ek cukor vagy vaníliás cukor
A cukrot és a tojásokat jó habosra keverjük, ez eltart 3-4 percig, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és az olívaolajat. Ízesítjük a citrom héjával és levével, és ezekkel is jó alaposan elkeverjük.
Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport és a sót, és ezt is a tojásos-olajos masszához adjuk.
Egy 16 centi átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, vagy befújunk formaleválasztó sprayvel, és beleöntjük a tésztát.
A gyümölcsöket megmossuk, a barackot felkockázzuk és a tészta tetejére szórjuk, majd rászórunk még egy evőkanál cukrot vagy vaníliás cukrot is.
160 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát, hiszen minden sütő más. 🙂
Még tavaly, a szülinapomra kaptam meg Sallay Fanni könyvét, és többek között egy rakott piskótáról is kinéztem, hogy mindenképp el kell majd készítenem. Most, hogy ebben a melegben egyébként is jobban kívánjuk a hideg, citromos, gyümölcsös, kicsit fanyarabb édességeket úgy gondoltam, hogy tökéletesebb nem is lehetne az idő a kipróbálásra. 🙂
Mint az eddigi összes recept, amit csak készítettem a könyvből, ez is nagyon finom, nagyon pontosan és jól összerakott arányokkal, imádom ezt a könyvet és a benne lévő recepteket ^^
A süti maga gyorsan összeállítható, nem igényel különösebb alapanyagot vagy ügyességet a készítőjétől, és ha babapiskótából készítjük, akkor még sütésmentes is. Én azonban mindenkit biztatok arra, hogy süsse meg hozzá ezt a fehércsokis piskótát, ami már önmagában is isteni, nemhogy a sziruppal és a krémmel vegyítve.
Nálunk most plusz gyümölcs nem került bele, mert a Kedvesem nem szereti, így én csak a kész mű tetejére szórtam ribizlit, amivel nagyon jól működött, de a rétegek közé is tehetünk mindenevő pár esetén. 🙂
Citromos rakott piskóta
Piskótához:
175 g tojásfehérje (mérettől függően 5-7 tojás)
100 g tojássárgája (mérettől függően 5-7 tojás)
200 g cukor
100 g vaj
100 g fehér csoki
100 g liszt
1/2 kiskanál sütőpor
Sziruphoz:
50 g cukor
1 citrom leve+héja
1 narancs leve+héja
50 g víz
Krémhez:
150 g tejföl
150 g natúr joghurt
250 g tejszín
1 citrom leve
50 g porcukor
1 csomag habfixáló
A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott csokit és az olvasztott vajat. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, a lisztet összekeverjük a sütőporral és a habbal felváltva, óvatosan a tojássárgájás keverékhez adjuk.
Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és 160 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Ez a tészta valamiért kényes a sütőkre, anyuéknál kb. ugyanilyen vastag piskóta 40 percig sült, nálam 25 perc elég volt neki…a biztonság érdekében az első sütésnél legyünk résen és végezzünk tűpróbát.
Közben készítsük el a szirupot, hogy legyen ideje kihűlni. Ehhez egy lábasban keverjük össze a hozzávalóit és forraljuk össze.
A krémhez keverjük össze a tejfölt és a joghurtot, ízesítsük a cukorral és a citromlével. A tejszínhabból verjünk kemény habot, és azt is adjuk a tejfölös-joghurtos részhez.
A tejszínhabnak csak magas zsírtartalmú, úgynevezett habtejszínből szabad nekikezdeni, aminek legalább 30%-os a zsírtartalma, mert egyszerűen szükség van zsírra ahhoz, hogy habbál álljon és megmaradjon a tartása. Az is fontos, hogy jól behűtsük a művelet előtt a tejszínt, és ha egy magas falú, vékony edényben (én a robotgében turmixos “poharát” szoktam használni) verjük fel nem lehet baja, én azonban bizalmatlan vagyok, és a biztos tartás érdekében mindig teszek a habba habfixálót is 🙁
Ha mindezekkel kész vagyunk,már csak az összeállítás maradt hátra.
A piskótát vágjuk kis kockákra, és egy szép üvegtál aljára rétegezzünk egy sort. Locsoljuk meg a sziruppal, majd jöhet egy adag krém. Aztán megint piskóta, szirup, krém, piskóta, szirup, krém…..mindaddig, amíg el nem fogynak. Arra azonban ügyeljünk, hogy a legfelső réteg krém legyen.
Tetszés szerint díszítsük gyümölcsökkel, és pár óra hűtőben pihentetés után már fogyaszthatjuk is. 🙂
A nyár egyet jelent a hűsítő gyümölcslevesekkel, egyrészt, mert szinte minden héten valami más gyümölcsnek kezdődik a szezonja, másrészt mert ilyenkor nem sok kedvünk van a tűzhely mellett állni, harmadrészt, mert olyan frissítőek és finomak. ^^
Nálam általában vegyesen készül, abból, ami otthon van, de most maradt egy szép nagy sárgadinnyém, és szerintem a lehető legjobb történt vele 🙂
A sárgadinnyéhez jól illik a menta, amit egy kis cserépben nevelgetek egy bazsalikom társaságában, és hogy még frissítőbb legyen a levesem egy kis gyömbérrel és naranccsal egészítettem ki a dinnye ízét.
Nagyon-nagyon finom lett a végeredmény, és kb 10 perc alatt, mentaszedéssel és mosogatással együtt, készen is volt.
Mentás dinnyeleves
1 db sárgadinnye
2 ek méz
2 tk vanília aroma
1 csapott tk őrölt gyömbér (vagy egy 1 cm-s friss gyömbérdarab)
8-10 kisebb mentalevél
2 narancs
2 dl tejszín
1,5 dl tej
A dinnyét meghámozzuk és felkockázzuk. Az egyik narancsot megpucoljuk és kisebb darabokra vágjuk, a másiknak viszont csak a levére lesz szükségünk, így azt egyből facsarjuk bele a turmixgépünkbe. Pakoljunk hozzá minden egyéb hozzávalót is, és jó alaposan turmixoljuk össze.
És voálá, már készen is van a levesünk. 🙂 Jól behűtve a legfinomabb…;)
Még mindig epret teszek mindenbe, ami a kezem ügyébe akad, most éppen a banánkenyérbe került belőle, de hát ki is kell használni az eperszezont, nem igaz? 🙂
A banánkenyér önmagában is jó választás, puha, omlós, nem túl édes, és a sütési időt nem számítva nagyon gyorsan elkészül, tökéletes a hétköznapokon is.
Én is este dobtam össze, hogy másnap legyen mit falatoznunk a barátnős találkozáson a szokásos teánk mellé. Zsófinál is nagy sikere volt, és az otthon maradt részből is csak egy falatka maradt, feltételezem, hogy a Kedvesemnek is ízlett.
Ennyi ajánló után próbáljátok ki Ti is! 🙂
Epres banánkenyér
90 g barna cukor
50 g kristálycukor
80 ml olaj
1 nagy tojás
100 g görög joghurt
2 tk vanília kivonat
155 g liszt
1/2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
2 nagy, érett banán
100 g eper+2 ek liszt
A cukrokat keverjük össze a tojással és az olajjal, majd ízesítsük a vaníliával és adjuk hozzá a joghurtot is.
A száraz hozzávalókat keverjük össze és szitáljuk át, majd gyors mozdulatokkal keverjük a tojásos-cukros részhez. Ügyeljünk rá, hogy ne keverjük túl a tésztát, amint összeáll már jó is.
A banánokat törjük össze egy villával. Az epret vágjuk kis kockákra és forgassuk meg a 2 evőkanál lisztben, végül ezeket a gyümölcsöket is adjuk a tésztához.
És ennyi, már kész is vagyunk, már csak annyi dolgunk van, hogy kivajazzunk-lisztezzünk/sütőpapírozzunk/ formaleválasztó sprayzzünk egy gyümölcskenyér formát, beleöntsük a masszát, és 180 fokos sütőben 50-55 perc alatt készre süssük.